Eerbetoon Henry Van de Velde met een klein foutje van Google

Henry van de Velde

Gisteren zag je nog op onder andere Google.nl een logo staan die in het teken stond van kunstenares en entomologe Maria Sibylla Merian en vandaag is een nieuw logo te zien op de Nederlandse homepage van de zoekmachine, een eerbetoon aan Henry Van de Velde. Het logo is ook te bewonderen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, en België.

Henry Van de Velde werd 150 jaar geleden op 3 april 1863 geboren in Antwerpen en was een kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect. Samen met Victor Horta wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau en wordt ook de apostel van het functionalisme genoemd. Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw zou hij een toonaangevende rol spelen in de architectuur en de decoratieve kunsten.

Landhuis Bloemenwerf

Van de Velde studeerde schilderkunst aan de kunstacademie van Antwerpen en bij Carolus-Duran in Parijs. Hij schilderde in neo-impressionistische stijl en werd in 1889 lid van de kunstenaarsgroep "Les XX" in Brussel. Vanaf 1892 legde Van de Velde zich toe op toegepaste kunsten en ook op architectuur. Het eerste gebouw dat hij ontwierp was zijn eigen landhuis genaamd Bloemenwerf in de Belgische gemeente Ukkel. Hij ontwierp het huis in 1895 en woonde hier tot 1900 toen hij met zijn vrouw emigreerde naar Duitsland. Sinds 1983 is het landhuis een beschermd monument, tevens staat het landhuis op de voorlopige lijst van Werelderfgoed in België. Sinds 1983 is tevens de tuin beschermd.

In 1895 ontwierp Henry van de Velde interieurs en meubels voor de kunsthandel "L' Art Nouveau", van de galerijhouder Samuel Bing in Parijs. Zijn werk was tevens te bewonderen in het paviljoen van Bing op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Na emigreren naar Duitsland kreeg hij hier diverse opdrachten, onder andere voor het Museum Folkwang in Hagen en het Nietzschehuis in Weimar. Samen met Harry Kessler was hij de grondlegger van de Kunstgewerbeschule en de academie in Weimar, de voorloper van het Bauhaus dat door Walter Gropius verder uitgebouwd zou worden. Detail hierbij is dat Walter Gropius in 2008 door Google werd geëerd met een eigen doodle.

Kröller-Müller Museum en Boekentoren Gent

Van de Velde verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog in Zwitserland en in Nederland. Zodoende ontwierp hij later het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In 1925 werd hij benoemd in het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde van de Rijksuniversiteit Gent. Van 1926 tot 1936 doceerde hij hier bouwkunst en toegepaste kunsten. In 1933 kreeg hij de opdracht om de bibliotheek van de universiteit te ontwerpen en dit is de bekende Boekentoren geworden die ook in het logo van Google is verwerkt. De bouw van de Boekentoren begon in 1936 maar werd pas afgewerkt na de Tweede Wereldoorlog, niet volgens de oorspronkelijke plannen vanwege financiële redenen.

Naast de Boekentoren van de Rijksuniversiteit was Van de Velde ook betrokken met de bouw van het Universitair Ziekenhuis Gent. Het laatste gebouw ontworpen door Henry van de Velde was een technische school in Leuven aan de Diestsestraat. De bouw vond plaats tussen 1936 en 1942. De school werd tussen 1997 en 2000 door de architect Georges Baines gerestaureerd en verbouwd tot Stedelijke Bibliotheek en Stadsarchief. Velen denken overigens ook dat Van de Velde het logo van de Belgische Spoorwegen heeft ontworpen maar dit is niet het geval, wel haalde hij de directie over om voor het ontwerp bedacht door Jean de Roy te kiezen. Ook ontwierp hij het interieur van de eerste Belgische elektrische treinstellen, vandaar is er ook een trein verwerkt in de doodle.

Ontwerp

Normaal gesproken worden de logo's van Google gemaakt door een speciaal team werkzaam op het hoofdkantoor van Google in Mountain View. Meer over deze medewerkers, Doodlers genoemd lees je hier. Soms worden de logo's niet door dit team gemaakt maar door gast-tekenaars en dit is ook het geval met het de doodle van vandaag, deze is ontworpen door Francois Schuiten. Schuiten is een Belgische striptekenaar vooral bekend vanwege de reeks De Duistere Steden, die hij samen met Benoît Peeters maakt. Tevens ontwierp hij affiches en postzegels en hij illustreerde een cd-box van Manset.

Foutje

Het komt niet heel vaak voor maar ook Google gaat wel eens in de fout met de logo's waarvan een overzicht op deze pagina. Zo vierde het bedrijf in 2010 in Koeweit de onafhankelijkheid een maand te vroeg en werd er al eens een verkeerde vlag geplaatst.

Vandaag is er een minuscuul foutje ingeslopen betreffende de geboortedag van Henry van de Velde. Wie op de homepage van de zoekmachine op het logo gaat staan met de muis ziet de alternatieve tekst in beeld verschijnen en ziet dan dat het gaat om volgens Google de 100ste verjaardag van Henry van de Velde terwijl het eigenlijk de 150ste verjaardag is.

Google laat weten in een korte reactie de kleine fout nog aan te gaan passen vandaag.

google_100ste_verjaardag_henry_van_de_velde

Andere Doodles vanwege verjaardagen van kunstenaars, etc. bekijk je hier. Alle logo's geplaatst door Google sinds het jaar 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,