Google zoekresultaten socialer, integratie Google+

Google heeft zojuist onder de noemer "Search plus Your World" nieuwe functionaliteiten voor de zoekmachine aangekondigd waarmee de zoekresultaten een stuk persoonlijker worden. Aangegeven wordt dat Google wordt omgezet in een zoekmachine die niet alleen maar content begrijpt maar ook mensen en relaties.

Google+

Het eigen sociale netwerk Google+ staat hierbij centraal. Als eerste gaat het om "Personal Results" waarmee je naar informatie kunt zoeken binnen je eigen netwerk, dus content die alleen voor jezelf beschikbaar is zoals Google+ foto's en berichten en Picasa foto's andere zaken die met je zijn gedeeld. Daarnaast verschijnen profielen in zowel het zoekveld bovenin als in de resultaten om zodoende snel personen te vinden. Aansluitend daarop is er een functie om makkelijk profielen en pagina´s te vinden die gerelateerd zijn aan een zoekopdracht met daarbij opties om iemand of een pagina direct te gaan volgen.

Werking

Hoe gaat dit dan precies in zijn werk? Zoals in de screenshot hieronder is te zien wordt er gezocht op "chikoo" wat in dit geval fruit is maar ook de naam van de hond van Amit Singhal, de medewerker van Google die al deze functionaliteiten aankondigt.

Na het uitvoeren van de zoekopdracht wordt er een mix getoond van algemene en persoonlijke zoekresultaten. Je ziet hier dan bijvoorbeeld dat er foto's naar voren komen die afkomstig zijn van Google+ (gele pijl), zowel van hemzelf als van vrienden. Nieuw is hier tevens een link (rode pijl) om specifiek "binnen je eigen wereld" te zoeken.

Rechtsboven komen knoppen (groene pijl in de screenshot) om eenvoudig te schakelen tussen de mix van zoekresultaten en zoekresultaten die niet zijn gepersonaliseerd. In dit laatste geval worden er dus geen resultaten van vrienden getoond, geen privé informatie getoond en worden er geen zoekresultaten getoond gebaseerd op webgeschiedenis.

Profielen

Google wordt vaak gebruikt om te zoeken naar personen. Als je eenmaal degene die je zoekt hebt gevonden kan het nog wel eens lastig zijn om contact te leggen. Daarom worden Google+ profielen nu getoond tussen de suggesties zodra je begint met het typen van een zoekopdracht. Iemand moet dan dus wel gebruik maken van Google+.

Zodra je op een profiel klikt dan zie je bovenaan de zoekresultaten direct informatie over diegene afkomstig van zijn of haar eigen Google+ profiel en eronder worden zoekresultaten getoond die met diegene te maken hebben. Gebruik je zelf Google+ dan zal er ook een knop verschijnen om diegene aan een kring toe te kunnen voegen.

Profielen en Pagina's

Als laatste zal Google vanaf nu aan de rechterkant, direct naast de zoekresultaten profielen en pagina´s gaan tonen gerelateerd aan de zoekopdracht. Hier eveneens knoppen om als gebruiker van Google+ direct een persoon of pagina te gaan volgen.

Beschikbaarheid

Google is nu gestart met de uitrol van de nieuwe functionaliteiten, het is de bedoeling dat alle alle gebruikers binnen enkele dagen hierover beschikken. Dit blijft echter eerst wel beperkt tot de Engelse versie van de zoekmachine, Google.com. Navraag bij Google leert dat er momenteel al wel wordt gewerkt om dit alles beschikbaar te maken in andere talen maar hier kan helaas nog geen datum aan gekoppeld worden, wordt vervolgd.

Video's

Hieronder een aantal aanvullende video's die nader ingaan op de update.

Lees meer over: , ,