Google zet afbeelding met zoekveld op homepage Google China

Het conflict tussen Google en China begon begin dit jaar met de aankondiging van Google dat het bedrijf zich mogelijk zou gaan terugtrekken uit het land. Dit werd bekend gemaakt nadat Google ontdekte dat er een gerichte aanval was uitgevoerd op de mailboxen van Chinese mensenrechtenactivisten. De regering van China was niet echt van onder de indruk van de aankondiging.

Het duurde uiteindelijk tot eind maart voordat er daadwerkelijke een actie van Google kwam. Na lang overleg met de regering maakte Google op 22 maart bekend per direct te stoppen met het censureren van de zoekresultaten. Sinds dat moment, tot vandaag werden gebruikers van Google.cn automatisch doorgestuurd naar Google Hong Kong om zodoende een ongecensureerde versie van de zoekmachine aan te kunnen bieden.

Zoals gezegd, tot vandaag. Gebruikers van Google.cn worden namelijk niet langer doorgestuurd naar Hong Kong onder druk van de regering. De overheid accepteert niet meer dat bezoekers worden doorgestuurd en heeft gedreigd om de internetlicentie die benodigd is voor het runnen van een commerciƫle website als Google.cn in te trekken.

Alternatief

Omdat Google wel actief wil blijven in China is nu als alternatief Google.cn omgetoverd tot een landingspagina. Op de homepage is een afbeelding te zien met daarin het logo, zoekveld en bijbehorende knoppen. Onder de afbeelding de melding "Wij zijn verhuisd naar google.com.hk". Zodra je ergens op de pagina klikt wordt je alsnog doorgestuurd.

Op deze manier hoopt Google nu in China actief te kunnen blijven en vandaag is een verzoek ingediend om de internetlicentie te verlengen. Als de licentie ingetrokken zou worden door de overheid gaat de Chinese versie van de zoekmachine definitief uit de lucht.

Lees meer over: , ,