Google Zeitgeist 2013, de meest populaire zoekopdrachten van dit jaar

Net als in de afgelopen jaren heeft Google ook dit jaar weer een overzicht gepubliceerd met de meest populaire zoekopdrachten van dit jaar. Google zegt dat de wereldwijde Zeitgeist van dit jaar de meest uitgebreide tot nu toe is met meer dan duizend top 10-lijsten voor categorie├źn zoals trending persoonlijkheden, de gebeurtenissen waarnaar het meest werd gezocht en de populairste zoekopdrachten voor 72 landen waaronder ook Nederland.

Wereldwijd

Wereldwijd gekeken werd er het meest gezocht naar de onlangs overleden Nelson Mandela. Al het gehele jaar werd er veel gezocht naar de voormalige president van Zuid-Afrika maar er werd helemaal veel naar Madiba en zijn nalatenschap gezocht door gebruikers wereldwijd na zijn overlijden. Op de tweede plaats staat Paul Walker, de bekende acteur uit de filmreeks Fast & Furious die recent omkwam bij een auto-ongeluk.

Verder in de top 10 de iPhone 5S, de Harlem Shake, Cory Monteith en de Royal Baby.

 1. Nelson Mandela
 2. Paul Walker
 3. iPhone 5s
 4. Cory Monteith
 5. Harlem Shake
 6. Boston Marathon
 7. Royal Baby
 8. Samsung Galaxy 4s
 9. PlayStation 4
 10. North Korea

Nederland

Kijkend naar Nederland staat in het lijstje met snelststijgende zoekopdrachten acteur Paul Walker op de eerste plaats gevolgd door het welbekende Koningslied waar dit jaar veel om te doen was. Opvallend is dat in deze lijst ook de iPhone 5 genoemd staat maar niet de dit jaar door Apple uitgebrachte iPhone 5S, wel staat iOS 7 in de lijst. Netflix kwam dit jaar naar Nederland en zodoende werd er veel gezocht naar de dienst. Een opvallende zoekterm in deze top 10 met zoekopdrachten is Cenosillicafobie, dit is de angst voor een leeg glas bier.

 1. Paul Walker
 2. Koningslied
 3. Outlook
 4. GTA5
 5. Netflix
 6. iOS7
 7. Cenosillicafobie
 8. iPhone5
 9. Carnaval 2013
 10. Koninginnedag 2013

In de categorie Afbeeldingen staat op de eerste plaats Zwarte Piet waar eveneens veel om te doen was in de weken voor Sinterklaas. Onze nieuwe koning Willem Alexander staat hier op de tweede plaats en Valentijnsdag sluit de top 3 in deze categorie af. In de categorie Automerken werd er het meest gezocht naar BMW gevolgd door Ford en Audi. Django Unchained was de film waar het meest naar werd gezocht, de televisieserie waar het meest naar werd gezocht was Under The Dome gevolgd door Penoza en Cheat On Me. Ook in de categorie Technologie is de iPhone 5S niet te vinden, in deze top 10 wel de Galaxy S4.

3D-wereldkaart

Aanvullend op de lijstjes heeft Google een interactieve 3D-wereldkaart gemaakt met de populairste zoekopdrachten voor 2013, per dag, in steden overal ter wereld. Deze wereldbol bekijk je hier. Hierboven zie je de Year in Review video die gemaakt werd door Google om het jaar mee af te sluiten. Alle lijstjes van Google bekijk je op deze website.