Google weer standaard in Russische versie Firefox

Normaal gesproken als je browser Firefox download dan is Google ingesteld als standaard zoekmachine binnen de browser. Echter dit is niet in alle landen het geval zoals bijvoorbeeld in Rusland waar tot op heden Yandex de standaard zoekmachine van de browser is, ook is er een speciale versie van Firefox met Bing van Microsoft.

Voorheen was Google ook in de Russische versie van de browser de standaard zoekmachine echter in 2009 werd besloten door Mozilla op basis van feedback van gebruikers om Yandex te gaan gebruiken. Dit gaat nu drie jaar later weer gewijzigd worden, vanaf Firefox 14 is gewoon weer Google de standaard in de Russische versie.

60 procent

Ondanks dat Mozilla momenteel nog een overeenkomst heeft met Yandex tot eind december dit jaar is Mozilla niet verplicht om de zoekmachine als standaard in de browser in te stellen. Het is enerzijds wel een opmerkelijke stap gezien het feit dat Yandex met 60 procent marktleider is in Rusland, Google heeft een marktaandeel van 26.5 procent. Daartegenover staat echter het vermoeden dat de wijziging in de browser nu zou worden doorgevoerd omdat Google druk zou hebben uitgeoefend op Mozilla, dit vanwege de huidige overeenkomst met een vermoedelijke waarde van meer dan 900 miljoen dollar.

Weinig impact

Yandex zal in ieder geval wel een versie van Firefox met de zoekmachine blijven promoten tot minstens het einde van dit jaar, verder geeft de zoekmachine aan niet direct te verwachten dat de wijziging veel impact zal hebben op het marktaandeel, verwacht wordt dat de zoekmachine ongeveer 1.5 procent zal inleveren in de komende maanden.

Lees meer over: , , ,