Google Webmaster Tools: Handmatige acties tegen webspam bekijken

googlewebmastertools Google heeft een nieuw rapport toegevoegd aan Webmaster Tools, onder Zoekverkeer in het menu aan de linkerkant is een menu item 'handmatige acties' toegevoegd. Door hier naar toe te gaan zijn eventuele handmatige webspamacties te bekijken die rechtstreeks effect hebben op de positie van een website in de zoekresultaten van Google. Het gaat in dat geval dan bijvoorbeeld om een handmatige actie zoals een verwijdering van een gedeelte van een site of een rechtstreekse positieverlaging toegepast op een site.

Matt Cutts, hoofd webspam Google geeft aan dat uit een recente analyse blijkt dat minder dan 2 procent van alle waargenomen domeinen handmatig verwijderd is vanwege webspam. Normaal gesproken zul je onder Handmatige acties dus geen meldingen zien.

Hieronder is een voorbeeld te zien van een melding in Google Webmaster Tools. In dit geval gaat om een website waar het bedrijf actie tegen heeft ondernomen vanwege door gebruikers gegenereerde spam. Tevens is te zien dat de actie niet van toepassing is op de gehele website maar op een specifiek gedeelte van de website, het forum. Google geeft aan dat door het probleem op te lossen de webmaster de positie van het forum in de zoekresultaten kan verhogen en ook de ervaring van de gebruikers kan verbeteren. Nadat de problemen volledig zijn opgelost kan een verzoek tot heroverweging ingediend worden.

webmaster_tools_spamacties