Google Web Fonts lokaal gebruiken

Google introduceerde mei vorig jaar Google Web Fonts, een manier om eenvoudig speciale lettertypen te gebruiken op een website in plaats van standaard web safe fonts zoals Arial en Verdana en als alternatief voor technieken als Sifr en Cufon.

In een tutorial hier op WebSonic.nl wordt uitgelegd hoe je deze lettertypen van Google kunt gebruiken. Echter, als je bij de bouw van een nieuwe website al van te voren weet, of van plan bent om een dergelijk lettertype van Google te gaan gebruiken dan is het misschien handig om deze lokaal te installeren. Zodoende kan het gewenste lettertype bijvoorbeeld al gebruikt worden in Photoshop of eventueel in Word voor het maken van documenten.

Installeren

Het installeren van een lettertype gaat eenvoudig. Ga naar google.com/webfonts en zoek hier een gewenst lettertype uit of eventueel meerdere. Bij elk lettertype staat aan de rechterkant een blauwe knop 'Add to collection', zodra je een mooi lettertype hebt gevonden klik op deze knop om deze aan je persoonlijke collectie toe te voegen.

Als je dan klaar bent kan de gehele collectie gedownload worden, klik om dit te doen rechtsboven op de knop 'Download your Collection'. Je krijgt dan een popup in beeld te zien. Klik hier op de link 'Download the font families in your Collection as a zip-file'.

Je krijgt dan een ZIP-bestand. Pak deze uit en in de uitgepakte map vind je dan alle gekozen lettertypen. Klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor 'Installeren'. Als alternatief kun je de bestanden ook direct slepen naar de map 'C:\Windows\Fonts'. Daarna zijn de fonts geïnstalleerd en te gebruiken.

Alle fonts

Als je nu met regelmaat lettertypen van Google gebruikt dan is het misschien handiger om de gehele collectie te downloaden. Klik dan op deze link om de fonts per stuk te downloaden. Kijk eventueel naar de tips van Google zelf voor zowel Windows, Mac OS als Linux om direct een bestand van 700MB met alle fonts te downloaden.

Lees meer over: ,