Google Wallet gelanceerd, nieuw mobiel betaalsysteem

Afgelopen zondag verscheen er ineens op YouTube een mysterieuze video van Google waarop een Live stream van een persconferentie werd aangekondigd met een verwijzing naar vandaag maar zonder verdere omschrijving waarover de persconferentie zou gaan. Al snel was het vermoeden dat dit te maken had met de introductie van een nieuw mobiel betaalsysteem en nu blijkt dit inderdaad het geval te zijn.

Google Wallet

Zojuist is Google Wallet geïntroduceerd, een mobiele applicatie die tot stand is gekomen in samenwerking met Citi MasterCard, First Data en Sprint waarmee je telefoon omgetoverd wordt tot een portemonnee. Met Google Wallet kun je eenvoudig met je mobiele telefoon en uiteraard een pincode betalen. Omdat het een mobiele applicatie betreft kan er meer mee dan een normale portemonnee, zo kun je eenvoudig creditcards, Google Offers en cadeaubonnen opslaan. Google spreekt zelfs al over het opslaan van boarding passes, tickets en identiteitsgegevens maar dit is vooralsnog toekomstmuziek.

Qua beveiliging is er naast de pincode een standaard limiet van 100 dollar ingesteld op nieuwe kaarten. Het limiet kan worden opgeheven door een code op te vragen en in te voeren. Volledige nummers van kaarten worden overigens nooit getoond.

NFC

Het betaalsysteem maakt gebruik van near-field communication (NFC). Een techniek waarmee draadloze communucatie tussen apparaten over een afstand van ongeveer 10 centimeter mogelijk is. Een mobiel moet om te kunnen betalen met Google Wallet wel voorzien zijn van een NFC-chip. Omdat veel telefoons nog niet over een dergelijke chip beschikken gaat Google komen met een alternatief in de vorm van stickers. Deze betaalsticker, die gekoppeld is aan een enkele creditcard plak je dan op een telefoon.

Beschikbaarheid

Op dit moment wordt Google Wallet nog vollop getest en het is de bedoeling dat een daadwerkelijke lancering binnenkort gaat volgen. In eerste instantie alleen beschikbaar op de Google Nexus S 4G met ondersteuning voor MasterCard PayPass en de Google Prepaid Card. De Prepaid Card is een nieuwe virtuele kaart die mogelijk wordt gemaakt door MasterCard en Money Network en aangevuld kan worden middels bestaande creditcards. Degene die de kaart activeren krijgen direct 10 dollar van Google cadeau.

Zoals gebruikelijk haast voor nieuwe producten van Google is Google Wallet eerst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Meer informatie is te vinden op, google.com/wallet/

Video aankondiging

Lees meer over: , ,