Google TV gelanceerd, TV Meets Web

Zojuist heeft Google tijdens de developers conferentie Google I/O Google TV geïntroduceerd. Google TV combineert de huidige TV ervaring met de vrijheid van het web. Als je televisie kijkt ben je in principe gebonden aan het tijdstip waarop een programma uitgezonden wordt. Omdat steeds meer programma's op internet beschikbaar zijn, denk aan Uitzending Gemist gaan steeds meer mensen de afleveringen van hun favoriete programma's online bekijken. Nadeel echter volgens Google: Het kleine scherm van een computer is niet altijd vergelijkbaar met de televisie in de huiskamer.

Dus waarom niet het beste van beide werelden samenvoegen, Google TV bestaande uit hardware en software. Zoals het wordt uitgelegd werkt het heel simpel. Je zoekt als tv-kijker rechtstreeks op je televisie naar hetgeen wat je wilt bekijken zoals programma's, YouTube video's of je zoekt naar bijvoorbeeld spelletjes, foto's of bepaalde applicaties. Resultaten zijn afkomstig van je televisie en van het web. Als basis is hier het Google TV home screen waarmee je snel toegang hebt tot je favoriete programma's en applicaties.

Wat dat betreft zijn er genoeg mogelijkheden die nu beschikbaar komen door Google TV. Tijdens de presentatie werd er al even een voorbeeld van een Google TV applicatie getoond, YouTube Leanback, een gepersonaliseerde applicatie voor gebruik op je televisie om even snel opgeslagen video's te bekijken, suggesties van vrienden, etc.

Hardware

Later dit jaar zullen televisies en blu-ray spelers standaard worden uitgerust met Google TV. Hiervoor wordt op dit moment samengewerkt met Sony. Logitech zal komen met een eigen apart kastje. Alles komt later dit jaar beschikbaar in de Verenigde Staten en wordt standaard geleverd met een toetsenbord en een remote. Om de producten te verkopen is een samenwerking aangegaan met Best Buy.

Software

De software van is gebaseerd op het besturingssysteem Android en bevat verder de browser Google Chrome, (hierbij werd nog wel even vermeld dat er specifiek is gekozen voor de snelste browser beschikbaar). Daarnaast is Google Chrome standaard uitgerust met een Flash plugin. Android apps die niet specifiek gebonden zijn aan mobiele hardware kunnen gebruikt worden op je TV. Het is verder mogelijk om je Android telefoon te gebruiken in combinatie met Google TV wat diverse voordelen biedt zoals voice search.

"This is an incredibly exciting time — for TV watchers, for developers and for the entire TV ecosystem." Meer informatie in de video hieronder.