Google start met versturen 100.000 Google Wave accounts

Google is gestart met het versturen van 100.000 nieuwe uitnodigingen voor het onlangs geïntroduceerde Google Wave. De uitrol gaat op een vergelijkbare manier zoals met Gmail gebeurde in 2004. Dit is een selectie uit gebruikers die een uitnodiging hadden aangevraagd, gebruikers die eerder al in juni betrokken waren bij Google Wave en een selectie gebruikers van Google Apps. Deze 100.000 nieuwe gebruikers hebben de mogelijkheid om nog eens 8 andere mensen uit de nodigen, deze 8 mensen kunnen zelf geen nieuwe uitnodigingen versturen. "Google Wave is veel nuttiger als je vrienden, familie en collega's het ook gebruiken" aldus Google.

Het gaat, zo zegt Google om een preview versie, dus nog volop in ontwikkeling. Zodoende zijn er functies die nog niet helemaal correct werken, kan het gebeuren dat de dienst niet bereikbaar is en af en toe kan Google Wave crashen. Sinds de introductie konden ontwikkelaars al een account aanvragen, in totaal werden er 20.000 accounts vrijgegeven. Naast dat de ontwikkelaars de kans kregen om met Google Wave te experimenteren werd de dienst ook al enkele keren getoond op diverse evenementen.

Google Wave is een open source, online samenwerkingsdienst. Een dienst waarmee mensen met elkaar kunnen communiceren (chat, mail) en documenten, foto's, Google Maps, plannen etc. kunnen delen en bewerken. Om dit te realiseren kunnen gebruikers een zogenaamde wave aanmaken. Het doel van Google Wave is een omgeving te creëren waarin de muren tussen chatten, documenten en e-mailen worden afgebroken en samenwerken wordt bevorderd.

In principe is een wave alleen zichtbaar voor gebruikers die toegevoegd zijn en zij kunnen alle content binnen een wave bekijken. Het publiekelijk beschikbaar maken van een wave kan ook door public@a.googlewave.com toe te voegen als deelnemer. Alles wat er binnen een wave gebeurt is realtime. Bijvoorbeeld als je tekst wijzigt is dit ook live te bekijken door andere deelnemers. Handig is onder andere de 'playback' functie waarmee de wave 'teruggespoeld' kan worden om te bekijken in chronologische volgorde wat er allemaal gebeurt is. Foto's kunnen rechtstreeks in een wave worden gesleept vanaf het bureaublad, hiervoor moet wel Gears geïnstalleerd zijn. Bestanden mogen maximaal 20 MB groot zijn.

Er verschijnen ook 'read-only' waves gegenereerd door het systeem, deelnemen hieraan is niet mogelijk evenals het bewerken. In de testversie is het nog niet mogelijk om zelf 'read-only' waves aan te maken, dit gaat later wel volgen. Waves kunnen gearchiveerd worden maar ook uitgeschakeld worden zodat deze niet meer in je postvak verschijnen. Spellingscontrole is aanwezig evenals de mogelijkheid om privéberichten te sturen, mappen en tags om je waves te organiseren en extensies en gadgets. Extensies voegen nieuwe functionaliteit toe aan een account. Gadgets zijn beschikbaar voor alle gebruikers binnen een wave, dit zijn bijvoorbeeld spelletjes etc. Robots zijn aanwezig, deze kunnen worden toegevoegd worden aan een wave. Een robot voert bepaalde taken uit, zo is er een robot die automatisch teksten vertaald en een robot die tekstsmileys omzet naar tekst.

Tijdens deze testperiode is het nog niet mogelijk om in te loggen met een bestaand Google / Gmail account, een Google Wave account staat hier geheel los van. Gebruikers die toegevoegd worden aan een wave moeten ook over een Wave account beschikken. Vanuit een wave kan er overigens gelinkt worden naar een andere wave mocht dat nodig zijn, in dat geval moeten deelnemers toegevoegd zijn aan beide waves.

Verder werkt Google Wave in Google Chrome, Safari en Firefox 3.5. Wat betreft Internet Explorer raad Google aan om de Chrome Frame plug-in te installeren. Zodra er voor de eerste keer ingelogd wordt met Internet Explorer verschijnt er een melding waarin wordt gevraagd om de plug-in te installeren of over te schakelen naar een andere browser.

De verwachtingen zijn al redelijk hoog gespannen en er is publiciteit genoeg maar het is nog afwachten wat de impact van Google Wave uiteindelijk zal zijn op onder andere het bedrijfsleven en of het project succesvol zal zijn. Omdat de uitnodigingen bijzonder gewild zijn worden deze zelfs al aangeboden op veilingsite eBay, op Twitter is Google Wave op het moment een trending topic doordat mensen worden gezocht die uitnodigingen willen uitdelen. Google heeft nu de eerste reeks uitnodigingen verstuurd, de verspreiding is verdeeld over de komende dagen en wordt morgen (vrijdag) pas vervolgd.

Google Wave wordt ontwikkeld in Sydney, Australië door een klein team ontwikkelaars en werd bedacht door de broers Lars en Jens Rasmussen die ook verantwoordelijk waren voor Google Maps. Hieronder enkele video's.

Video's

Lees meer over: ,