Google Sesame, inloggen met behulp van een QR-code

Iedereen kent vast wel de kreet "Sesam, open u" (Open Sesame in het Engels), het bekende wachtwoord dat Ali Baba gebruikte om de grot te openen. Waarschijnlijk was dit de inspiratie voor Google om een nieuwe manier van inloggen "Sesame" te noemen.

Update

Google heeft laten weten dat het slechts een experiment betrof en inmiddels is deze manier van inloggen weer offline gehaald en kan dus niet meer gebruikt worden.

Het gaat om het kunnen inloggen op je Google account op een computer met behulp van een QR-code die je eerst moet scannen met een mobiel apparaat. Nu klinkt dit wellicht in eerste instantie wat omslachtig en als je dagelijks op deze manier zou moeten inloggen dan zou dat ook zo zijn maar daarvoor is het uiteraard niet bedacht. Het inloggen op de onderstaande manier is bedacht voor de momenten dat je bijvoorbeeld wilt inloggen op een computer in een internetcafe, of op een andere locatie om je mail te checken.

Stappen

Deze nieuwe manier om in te inloggen op je Google account werkt als volgt.

  1. Bezoek eerst in de browser op de computer het adres: goto.google.com/login.
  2. Je ziet hier dan alleen een QR-code in beeld staan, scan deze vervolgens met bijvoorbeeld je eigen iPhone of een ander mobiel apparaat en laat de pagina ondertussen op de computer gewoon openstaan in de browser.
  3. Na het scannen van de QR-code wordt de inlogpagina van Google geopend in de mobiele browser, gebruik je eigen gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen.
  4. Nadat je bent ingelogd zal de onderstaande melding in beeld verschijnen ter bevestiging. Druk hier dan op bijvoorbeeld op de knop Gmail en wat er daarna gebeurt is dat de pagina met de QR-code die nog geopend is in de browser op de computer automatisch zal worden doorgestuurd naar je eigen mail.

Zodoende kun je op deze manier dus op een publiekelijk toegankelijke computer inloggen zonder dat je daadwerkelijk je eigen wachtwoord hoeft in te voeren, al met al wat veiliger. Het lijkt misschien wat complex maar het uitvoeren van de stappen gaat vrij eenvoudig.

Je moet natuurlijk dan niet vergeten om weer uit te loggen :-).

Lees meer over: