Google ruimt verder op: Einde voor Knol en Friend Connect

Google is dit jaar lekker aan het opruimen. Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat de stekker zou worden getrokken uit Aardvark, Google Desktop, Sidewiki en zelfs Google Labs en nu is daar het volgende lijstje met producten die uit de lucht gehaald worden.

Google Knol

Als eerste zal Google na vier jaar gaan stoppen met Knol, de eigen Wikipedia. Knol, wat staat voor eenheid van kennis werd in 2007 gelanceerd met als doel dat er "Knols" zouden worden geschreven door mensen die een bepaalde kennis over een onderwerp hebben. Sinds 2009 was de website ook in het Nederlands beschikbaar. Knol zal nog blijven werken tot 30 april 2012, daarna kunnen artikelen niet meer worden bekeken. Bestaande gebruikers hebben tot 1 oktober 2012 de tijd om eigen artikelen te downloaden.

Google Friend Connect

Een ander product wat nooit een succes is geworden is Google Friend Connect, gelanceerd eind 2008. Met Friend Connect kon je als webmaster diverse sociale functies toevoegen aan een website. Alle elementen worden per 1 maart 2012 uit de lucht gehaald.

Google Wave

Vorig jaar augustus liet Google al weten te stoppen met Google Wave en het einde begint nu echt te naderen. Per 31 januari 2012 zal het niet meer mogelijk zijn om nieuwe Waves aan te maken en op 30 april 2012 zal Google Wave offline gaan.

Verder wordt er definitief afscheid genomen van Bookmarks Lists, Gears en Timeline.

Google Health

Als laatste heeft Google vandaag een mail gestuurd naar alle gebruikers van Google Health. In de mail wordt nogmaals aangegeven dat Health per 1 januari 2012 definitief komt te vervallen. Na 1 januari is het niet meer mogelijk om gegevens toe te voegen, te bekijken of te wijzigen. Downloaden van eigen gegevens kan tot 1 januari 2013.