Google ruimt op: Einde Google Desktop, Aardvark en Sidewiki

Google gaat verder met de grote opruiming zoals eerder aangekondigd werd door CEO Larry Page tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Dit heeft tot gevolg dat in de komende maanden diverse producten zullen worden opgeheven.

Onlangs liet Google al weten dat Google Labs, de plek van de experimentele producten zou gaan sluiten en de meeste experimentele producten zouden worden opgeheven. Tussen de producten waarvan Google nu heeft aangekondigd dat ze worden opgeheven zitten een aantal Labs projecten waarvan de toekomst eerder nog niet duidelijk was.

Een overzicht hieronder.

 • Fast Flip
  In 2009 introduceerde Google een experiment Fast Flip, eerder bekend onder de naam Flipper, een manier om door nieuws heen te bladeren. Het experiment dat zelfs op een gegeven moment de homepage van Google Nieuws haalde komt nu tot een einde.
 • Sidewiki
  Op 23 september 2009 kwam Google met een nieuw product genaamd Sidewiki, een functie van Google Toolbar om zelf notities toe te kunnen voegen aan websites. Sidewiki zal eveneens worden opgeheven. Gebruikers krijgen binnenkort meer informatie over de sluiting en krijgen enkele maanden om hun data te downloaden.
 • Google Pack
  Al sinds 2005 bestaat Google Pack, een verzameling van verschillende programma's. Per direct is Google Pack niet langer beschikbaar vanwege de verschuiving naar web apps in plaats van software die gedownload moet worden.
 • Google Desktop
  Google Desktop, gelanceerd in 2004 zal worden opgeheven per 14 september inclusief API's, plugins, gadgets en support. Desktop was erop gericht om eenvoudig lokaal op een computer te zoeken naar bestanden, muziek, foto's, etc.
 • Aardvark
  Afgelopen jaar werd de sociale zoekmachine Aardvak overgenomen voor een vermoedelijk bedrag van 50 miljoen dollar. Na de overname werd de zoekmachine een onderdeel van Google Labs en door de sluiting van Labs zal ook Aardvark nu gesloten worden. Gebruikers krijgen tot 30 september de tijd om data te downloaden.
 • Google Notebook
  De ontwikkeling van Google Notebook, een online kladblok werd al gestaakt in 2009 en sindsdien zijn er geen nieuwe functies meer toegevoegd. Nu zal Notebook definitief gaan verdwijnen. Alle data zal automatisch worden overgezet naar Google Docs.
 • Image Labeler
  Image Labeler is een experiment gelanceerd in 2008 om samen met iemand anders te sparren over labels voor afbeeldingen. Image Labeler sluit op 16 september.
 • Overig
  Andere producten waar de stekker uit wordt getrokken zijn: Google Maps API for Flash, Google Web Security, Subscribed Links (15 september).

Onlangs maakte Google overigens ook bekend het bedrijf Slide te gaan sluiten.

Lees meer over: