Google rolt conversational search uit met laatste versie Chrome

speak_now_google

Google heeft met de laatste versie van browser Google Chrome conversational search beschikbaar gemaakt, zoeken door een vraag te stellen aan de zoekmachine vergelijkbaar met spraakgestuurd zoeken in de bestaande applicaties van Google voor iOS en Android.

Als je naar de Engelse homepage van de zoekmachine gaat zul je een kleine microfoon zien staan aan de linkerkant in het zoekveld. Door op de microfoon te klikken opent een overlay met een rood icoon en volgt de vraag of de microfoon mag worden gebruikt. Zodra je toestemming hebt gegeven kun je in het Engels een vraag stellen aan de zoekmachine. Het idee is dat je als gebruiker op deze manier gewoon vragen en woorden kunt gebruiken om iets op te zoeken in plaats van alleen sleutelwoorden zoals tot op heden.

Na het uitspreken van de vraag zal Google proberen hetgeen je hebt gezegd te tonen op het scherm en de bijbehorende zoekresultaten tonen en een antwoord hardop voorlezen. De microfoon is ook beschikbaar op de pagina met zoekresultaten. Tevens maakt Google, mits ingelogd gebruik van andere producten en zodoende kan er dus ook worden gevraagd of er nog iets op de agenda staat vandaag, vergelijkbaar met Google Now.

Om de feature te kunnen gebruiken dien je te beschikken over de laatste versie van Google Chrome voor Windows, Mac OS X of Linux. Controleren kan door rechtsboven op het icoon te klikken om de opties te openen en daarna in het menu Over Google Chrome te kiezen. Een korte demonstratie van conversational search zie je hieronder in de video.

Overigens stond er al wel een microfoon in het zoekveld van Google sinds juni 2011, vergelijkbaar met de microfoon die op WebSonic.nl in het zoekveld staat. Deze microfoon maakt spraakgestuurd zoeken mogelijk, verschil is nu dat de feature daadwerkelijk een antwoord hardop voor kan lezen vergelijkbaar met de applicaties voor iOS en Android.

5 procent

Overigens geeft Google aan dat de laatste versie van de browser ook weer sneller pagina's kan laden. Gemiddeld zullen pagina 5 procent sneller laden. Google zegt dat een verbetering van 5 procent misschien niet veel lijkt maar indien je alle seconden bij elkaar op gaat tellen die gebruikers van de browser besparen kom je uit op 510 jaar per week.