Google publiceert broncode van Google Chrome OS

Google heeft de broncode van het open source besturingssysteem Google Chrome OS gepubliceerd, (src.chromium.org). Vooraf waren er berichten dat Google een beta zou introduceren van het besturingsysteem maar dit was dus niet het geval. Google kondigde de beschikbaarheid van de broncode aan tijdens een persconferentie op zijn hoofdkantoor in Mountain View. De persconferentie begon om 19:00 uur en duurde ongeveer een uur gevolgd door een vraag en antwoord sessie. Tijdens deze sessie schoof overigens Google oprichter Sergey Brin ook nog even aan.

Google Chrome
Tijdens de persconferentie werden als eerste enkele details bekend gemaakt over browser Google Chrome. Zo heeft de browser nu 40 miljoen gebruikers sinds de lancering afgelopen jaar. Verder werd gemeld dat versies van de browser voor Mac en Linux er snel aan zitten te komen. De eerder aangekondigde extensies komen er zoals verwacht ook spoedig aan. Als detail werd vermeld dat de extensies na installatie niet meer onderhouden te hoeven worden, ze worden net als de browser zelf automatisch geupdate.

Google Chrome OS
Hoewel de eerste apparaten die met Google Chrome Operating System zijn uitgerust pas in het vierde kwartaal van 2010 beschikbaar komen, publiceert Google nu dus de broncode om technologiepartners, de open source-gemeenschap en externe ontwikkelaars de gelegenheid te bieden bij te dragen aan de ontwikkeling van het besturingssysteem.

Google Chrome OS is ontworpen als snel en lichtgewicht besturingssysteem. Dit houdt in dat je na het opstarten van je computer in enkele seconden online moet kunnen zijn. Het besturingssysteem is gebaseerd op Google Chrome. De browser werd afgelopen jaar gelanceerd als antwoord op een golf van krachtige, nieuwe internettoepassingen. Google bouwt met Google Chrome OS verder op deze visie door een snelle, stabiele en veilige internetervaring centraal te stellen binnen het besturingssysteem.

"De afgelopen paar jaar zijn mensen steeds meer tijd op internet gaan besteden en dit medium voor krachtiger toepassingen gaan gebruiken. We wilden hen een volkomen nieuwe automatiseringservaring bieden die is geoptimaliseerd voor de manier waarop we momenteel gebruikmaken van internet", aldus Sundar Pichai, de vice-president Product Management. "Met Chrome OS maken we automatisering sneller, eenvoudiger en veiliger dan ooit. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zijn we zeer tevreden met de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt. We zien ernaar uit de technologie binnen het publieke domein te ontwikkelen met de hulp van de open source-gemeenschap."

De belangrijkste kenmerken van Google Chrome OS zijn onder meer:

  • Snelheid - Google Chrome OS kan in een kwestie van enkele seconden worden opgestart en zodoende kun je dus snel gebruik maken van online applicaties. Tijdens de persconferentie werd er een demonstratie gegeven, op dit moment duurt het opstarten van Chrome OS ongeveer 7 seconden maar Google wil deze tijd nog proberen terug te brengen.
  • Eenvoud - Google Chrome OS voert toepassingen volledig op internet uit. Dit houdt in dat het bewerken van documenten, het maken van PDF-bestanden, het bekijken van afbeeldingen enzovoort allemaal op internet plaatsvindt, er wordt hier dus geen data lokaal opgeslagen. Er hoeft niets gedownload te worden en er hoeven tevens geen updates geinstalleerd te worden om op internet te kunnen werken en spelen. Updates voor het besturingsysteem worden automatisch geinstalleerd.
  • Beveiliging – Omdat alle programma's in Google Chrome OS op het internet draaien, opereert iedere tab binnen een afzonderlijke security sandbox. Hierdoor is het moeilijker voor virussen en malware computers te besmetten;

Een aantal screenshots van Google Chrome OS hieronder. Dit zijn screenshots van de demo gegeven tijdens de persconferentie. Hieronder ook een video van Google zelf met een korte uitleg over het besturingsysteem.

Zoals gezegd is de basis voor Chrome OS de browser Chrome en qua uiterlijk en functioneren lijkt het besturingsysteem hier dan ook sterk op. Applicaties worden geopend in tabbladen vergelijkbaar met de browser. Het venster dat te zien is in de screenshots bevat diverse tabbladen die stuk voor stuk vastgepind kunnen worden. Op het moment dat je een tabblad vastpind wordt deze verkleind met alleen het icoontje dat overblijft. Data wordt dus altijd automatisch online opgeslagen, dat betekent dus dat als je netbook met Chrome OS kapot gaat alle data bewaard is gebleven doordat dit altijd online staat.

Via het kleine icoontje links bovenin het venster open je het applicatiemenu waarna je een overzicht ziet van de meest gebruikte online applicaties. In principe is het zo dat alle webbased applicaties werken in Chrome OS. Tijdens de demo werd dan ook Excel Web App als voorbeeld gebruikt, een screenshot daarvan ook hieronder. Als laatste werd een vraag gesteld of apps van Android werken op Chrome OS maar dit is niet het geval, tevens komt er geen app store omdat alle applicaties online staan.

Tijdens de persconferentie werden er nog geen mogelijke prijzen van de apparaten met Google Chrome OS bekend gemaakt.

Lees meer over: ,