Google Project Loon: Wereldwijd internet via ballonnen

loon_for_all_logo_googleEen geheel nieuw experimenteel project aangekondigd door het team van Google X, het team eerder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Google Glass. Het gaat om Project Loon, een initiatief om internet te kunnen brengen naar afgelegen gebieden en rampgebieden met slecht of geen mobiel internetbereik. Hoewel er vaak geroepen wordt dat tegenwoordig zo'n beetje iedereen toegang heeft tot internet is dit uiteraard in werkelijkheid om diverse redenen niet het geval zoals bijvoorbeeld in arme gebieden of in bergachtige gebieden waar het aanleggen van internetverbindingen moeilijk en duur is.

Waar één persoon toegang heeft tot internet staan er twee personen tegenover die beperkt of geen toegang hebben tot internet, tevens is het zo dat in veel landen op het zuidelijk halfrond een internetabonnement meer kost dan een gemiddeld maandinkomen. In een poging om meer mensen toegang te gaan geven tot internet heeft Google X internet via ballonnen bedacht. Een eerste proef is deze week gestart in Nieuw-Zeeland waar het bedrijf 30 ballonnen de lucht in heeft ingestuurd. De ballonnen bevinden zich in de stratosfeer op een hoogte van ongeveer 20 kilometer en zodoende heeft het vliegverkeer hier geen last van, commerciële vliegtuigen vliegen op een hoogte van 10 kilometer.

project_loon_ballon

Google heeft op de huizen van alle deelnemers van het experiment de onderstaande antenne geplaatst waarmee het internetsignaal van de ballonnen ontvangen kan worden.

project_loon_atenne

De hoop is om uiteindelijk met deze ballonnen een snelheid vergelijkbaar met de snelheid van 3G te gaan behalen en zo internet naar meer mensen te kunnen brengen. In de komende tijd zal Google het experiment met de ballonnen gaan uitbreiden naar diverse andere landen. Meer over Project Loon in de twee video's hieronder en lees je op de site.

Lees meer over: , ,