Google presenteert Nexus 7, Nexus Q en Android Jelly Bean

Zojuist heeft Google zoals verwacht werd zowel een nieuwe tablet gepresenteerd in de vorm van de Nexus 7 en daarnaast de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Android genaamd Jelly Bean. Dit nieuws is afkomstig van de conferentie van Google, vandaag van start gegaan in San Francisco. Google I/O zal duren tot en met vrijdag.

Statistieken

De conferentie begon met een aantal statistieken betreffende Android. Inmiddels zijn er 400 miljoen apparaten met het besturingssysteem geactiveerd en hier komen dagelijks 1 miljoen bij, dit zijn 12 nieuwe apparaten met Android per seconde. Dit is een behoorlijke stijging gezien het gegeven dat afgelopen jaar rond deze tijd dit aantal nog stond op 100 miljoen. Google geeft aan dat Android momenteel met name aan het groeien is in landen als Brazilië en India. Wat betreft Google Play bevat de webwinkel nu meer dan 600.000 applicaties, goed voor 1.5 miljard installaties per maand en 20 miljard installaties totaal.

Nexus 7

Dan de nieuwe tablet van Google. De tablet komt in twee smaken, een 8 GB en 16 GB versie die worden gemaakt door Asus. De tablet bevat verder 1 Gb geheugen, een Tegra 3 quadcore 1.3GHz-processor, een 7 inch scherm, 1280 x 800 resolutie, een camera, NFC, GPS, en een batterij die 9 uur mee zou moeten gaan. Het apparaat weegt 340 gram.

Standaard is de tablet voorzien van de nodige entertainment waaronder de film Transformers: Dark of the Moon, het boek The Bourne Dominion, magazines als Condé Nast Traveler en Popular Science en muziek van Coldplay en the Rolling Stones.

Voor de 8 GB versie van het apparaat moet 199 dollar worden neergeteld, de 16 GB versie kost 249 dollar. Alvast bestellen kan nu al in de Verenigde Staten, de verwachte levertijd is 2 tot 3 weken, het is nog niet duidelijk wanneer de tablet naar Nederland komt. Kopers van de tablet krijgen voor een beperkte tijd 25 dollar cadeau om te besteden in Google Play.

Nexus Q

Naast de nieuwe tablet komt Google ook met de Nexus Q, een nieuw apparaat om eenvoudig in huis muziek en video te streamen afkomstig van Google Play. Het apparaat beschikt over 1GB geheugen, 16 GB opslagruimte, WiFi, Bluetooth en Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Bedienen van het apparaat gaat eenvoudig met een telefoon met Android of een tablet. De Nexus Q kost 299 dollar en is eerst alleen beschikbaar in de VS.

Jelly Bean

Eerder vandaag was er al de bevestiging dat Jelly Bean aangekondigd zou gaan worden want zoals Google dit telkens doet als er een nieuwe versie van Android komt wordt er een beeld geplaatst bij het hoofdkantoor. Dit gebeurde vandaag ook, hieronder een foto.

Android versie 4.1 kent diverse verbeteringen en nieuwe features. Nieuw is onder andere de mogelijkheid om offline tekst te kunnen dicteren in het geval van geen of een slechte verbinding. Nieuw is ook Google Now, omschreven door ontwikkelaars als een feature die de juiste informatie geeft op het juiste moment vaak gebaseerd op je eigen locatie.

Als voorbeeld word het kunnen herinneren aan afspraken gegeven. Google Now kan dan een melding sturen als herinnering en vervolgens op basis van voorkeuren en realtime gegevens de beste route bepalen om op de betreffende locatie te komen, tevens zal de feature je dan vertellen hoe laat je moet vertrekken. Een ander voorbeeld is dat Google Now je een herinnering kan sturen als het tijd is om te lunchen, de feature zal dan naast de melding ook een suggesties voor restaurants in de buurt geven op basis van je locatie. Eenmaal in het restaurant toont Google Now de beste gerechten van het restaurant. Ben je in een metrostation kan de feature je vertellen welke treinen er zo aan gaan komen. Google zegt dat de feature je zodoende altijd een stap voor is naar mate de dag vordert.

De interface is bijgewerkt en er zijn flinke verbeteringen betreffende notificaties en de zoekfunctie is opnieuw opgebouwd. De nieuwe versie van het besturingssysteem zal half juli uitgerold worden naar de Samsung Galaxy Nexus, Motorola Xoom en de Nexus S.

Google Play

Vanaf vandaag is het mogelijk voor gebruikers in de Verenigde Staten om in webwinkel Google Play ook films aan te schaffen naast de mogelijkheid om films huren, ook kunnen afleveringen of complete seizoenen van bekende televisieseries gekocht worden en als laatste kunnen magazines aangeschaft worden. Voor dit alles zijn er samenwerkingen met onder andere Disney, Sony, Paramount, NBC, ABC, Men’s Health en Wired.

Lees meer over: , , , ,