Google plaatst melding over boete op Franse homepage, website CNiL even uit de lucht

Google plaatst melding over boete op Franse homepage, website CNiL even uit de lucht

Vandaag staat er op de Franse homepage van Google een melding in een grijs vlak over het feit dat het bedrijf een boete heeft gekregen vanwege het schenden van de privacy.

De tekst is vandaag en morgen te zien op de Franse homepage en daarna mag Google de melding weer verwijderen. Dat de melding getoond moet worden op de homepage van de zoekmachine is het gevolg van een uitspraak van de Franse rechtbank en daarnaast moet Google een boete van 150.000 euro betalen al zal het bedrijf dit nog gaan aanvechten.

De boete werd opgelegd door de Franse privacywaakhond CNiL, volgens CNiL verzamelde Google te veel informatie over gebruikers door de verschillende producten zoals Gmail en YouTube aan elkaar te koppelen. Eerder kreeg het bedrijf al een boete van 900.000 euro opgelegd door de Spaanse privacywaakhond om dezelfde reden, vergelijkbare zaken lopen of liepen ook nog in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en in Nederland.

Een screenshot van de homepage evenals de tekst in het Nederlands hieronder. In de tekst staat een link naar de website van CNiL en dit zorgde er in eerste instantie voor dat de website van de Franse waakhond offline ging. Waarschijnlijk was de organisatie niet voorbereid op de vele extra bezoekers, inmiddels is de website van CNiL weer in de lucht.

google_france_melding_boete

De tekst in het Nederlands via Google Translate.

Laat: de Beperkte Nationale Commissie voor Informatica en Vrijheden heeft het bedrijf veroordeeld Google 150 000 euro boete voor inbreuken "en Vrijheden" wet. Besluit bereiken op het volgende adres: http://www.cnil.fr/linstitution/missions/sanctionner/Google/

België

Het is niet de eerste keer dat Google op deze manier een melding op de homepage moet plaatsen. In 2006 moest er een uitgebreide tekst op de Belgische homepage geplaatst worden na een zaak tussen het bedrijf en Frans- en Duitstalige dagbladuitgevers. Google moest het volledige vonnis plaatsen op de homepage waarvan hieronder een screenshot.

google_belgium_melding_boeteBron screenshot: marketingland.com

Lees meer over: , ,