Google mogelijk weg uit China

Google overweegt om zich volledig terug te trekken uit het communistische China. Als het zover komt zou dit betekenen dat de Chinese versie van de zoekmachine, Google.cn en daarmee ook G.cn plus de kantoren van Google in China gesloten worden. Het bedrijf heeft aangegeven niet langer zijn zoekresultaten te willen censureren. Dit werd bekend gemaakt nadat Google ontdekte dat er een gerichte aanval was uitgevoerd op de mailboxen van Chinese mensenrechtenactivisten.

"We hebben de ongebruikelijke stap genomen om informatie over de aanvallen te publiceren, niet alleen vanwege veiligheidsredenen en de mensenrechten, maar omdat dit voorval de kern raakt van een veel groter, wereldwijd, debat over vrijheid van meningsuiting," aldus Google. "De beslissing om de aanwezigheid in China te heroverwegen was een ongelooflijk moeilijke". Google ging in 2006 akkoord met het censureren van zoekresultaten om de Chinezen van informatie te kunnen voorzien.

In de komende weken wil Google overleg voeren met de Chinese autoriteiten over een zoekmachine zonder filter. Mocht Google zich terugtrekken dan loopt Google per jaar miljoenen dollars mis en krijgt de Chinese concurrent Baidu de kans om het marktleiderschap verder uit te bouwen.

In de laatste zes maanden liep Google juist in op marktleider Baidu zo blijkt uit cijfers van StatCounter. Eind 2009 had Baidu een marktaandeel van 56%, Google 43%. Vorig jaar juli echter had Google een marktaandeel van 30%, Baidu op dat moment 68%. Het marktaandeel van Bing en Yahoo samen was eind 2009 slechts 1.18%.

Baidu
Wil je overigens een voorbeeld zien van toegepaste censuur. Ga dan eens naar zoekmachine Baidu. Als je zoekt naar Google dan krijg je gewoon netjes de bijbehorende zoekresultaten. Zoek je echter naar google.blogspot.com dan zul je zien dat je geblokkeerd wordt en enkele minuten niet terecht kunt op Baidu.com.

Update
De overheid heeft inmiddels een eerste reactie gegeven op het voornemen van Google om de zoekresultaten niet langer te censureren. De Chinese regering is niet echt onder de indruk van de actie, een woordvoerder van de regering laat weten dat buitenlandse internetbedrijven welkom zijn mits ze zich houden aan de Chinese wet.

Intussen heeft Google de filter nog niet uitgeschakeld dit zal pas gebeuren nadat het bedrijf overleg heeft gevoerd met de Chinese regering.

Ondertussen hebben diverse Chinese internetactivisten positief gereageerd op de aankondiging van Google. Enkele activisten hebben zelfs bloemen gelegd voor het hoofdkantoor van Google in Peking. Foto's daarvan hieronder.

Lees meer over: , ,