Google mogelijk in overtreding van eigen linkbeleid

Google, waarvan duidelijk is dat het tegen betaalde links is wordt er nu van beschuldigd zelf in de fout te zijn gegaan zo weet Search Engine Land te melden. Google heeft recent zo het lijkt websites betaald om artikelen ter promotie van browser Google Chrome te plaatsen. Door de zoekopdracht “This post is sponsored by Google” uit te voeren kwamen er minstens 400 pagina's naar voren die mogelijk deel uitmaken van deze campagne.

In een dergelijk bericht wordt er gelinkt naar de website van Google Chrome, is een video geplaatst die ook in andere gesponsorde berichten terugkomt en staat onderaan dat het om een gesponsord artikel gaat. Omdat de link niet is geblokkeerd met 'nofollow' en geplaatst is ter promotie is zowel Google als de auteur in overtreding. Ook de video, met als titel "Chrome for small businesses" bevat een link naar de site van Google Chrome.

Google heeft op dit moment nog niet gereageerd op de beschuldigingen en zodoende is het dus nog niet zeker dat Google daadwerkelijk achter deze artikelen zit. Mocht het waar zijn dan zou Google eigenlijk de site van Chrome uit de resultaten moeten verwijderen.

Update 1

Google heeft de volgende verklaring afgegeven na aanleiding van de berichten:

"Google never agreed to anything more than online ads. We have consistently avoided paid sponsorships, including paying bloggers to promote our products, because these kind of promotions are not transparent or in the best interests of users. We’re now looking at what changes we need to make to ensure that this never happens again."

Update 2

Aanvullend op het bovenstaande statement gaat Google wel de PageRank van de Chrome pagina handmatig verlagen voor een periode van 60 dagen, een straf die dient als voorbeeld en hoger is dan normaal gesproken. Zodoende zal de pagina tijdens deze periode minder hoog scoren in de resultaten bij bepaalde zoekopdrachten al zullen AdWords advertenties dit opvangen bovenaan de pagina met zoekresultaten.

"While Google did not authorize this campaign, and we can find no remaining violations of our webmaster guidelines, we believe Google should be held to a higher standard, so we have taken stricter action than we would against a typical site." aldus Google.

Lees meer over: ,