Google moet autocomplete functie aanpassen in Japan

Google moet eigenlijk in Japan de autocomplete functie gaan aanpassen en bepaalde zoektermen gaan verwijderen, dit was de uitslag van een rechtszaak die werd aangespannen door een Japanse man. Google toont altijd suggesties, gebaseerd op de zoekopdrachten van andere gebruikers, zodra je begint met typen van een zoekopdracht. De man begon de rechtszaak omdat hij volgens hem vanwege deze feature jaren geleden zijn baan heeft verloren en sindsdien moeite heeft om aan het werk te komen.

Veel werkgevers Googelen potentiële medewerkers echter in het geval van de man is het probleem dat zodra werkgevers hem gaan zoeken er suggesties worden getoond die betrekking hebben op criminele activiteiten. Het klikken op deze suggesties zou meer dan 10.000 negatieve zoekresultaten opleveren met als gevolg dat hij dus haast nergens wordt aangenomen. Dat de zoektermen worden getoond komt waarschijnlijk doordat iemand anders met dezelfde naam zich wel heeft beziggehouden met criminele activiteiten.

In eerste instantie heeft de man vorig jaar oktober gewoon gevraagd aan Google om de zoektermen te verwijderen maar dit verzoek werd afgewezen omdat de suggesties automatisch worden gegenereerd. Volgens Google is de privacy van de man daarom niet in het geding. Het is nog even de vraag of er daadwerkelijk aanpassingen doorgevoerd gaan worden omdat Google in principe zich niet hoeft te houden aan de Japanse wet.

Lees meer over: , ,