Google Maps was niet gepland voor eerste iPhone

Uit een verhaal van de New York Times over mislukte producten van Apple blijkt dat het bedrijf pas op het laatste moment Google Maps heeft toegevoegd aan iOS in 2007. Slechts enkele weken voor de presentatie van de allereerste iPhone in januari 2007 besloot Steve Jobs dat het goed idee zou zijn om een kaartenapplicatie toe te voegen om zodoende de multitouch-functionaliteit van de iPhone goed te kunnen demonstreren.

De applicatie zou dus in eerste instantie niet aanwezig zijn op de iPhone. Twee ontwikkelaars van het bedrijf gingen vervolgens druk aan de slag met het ontwikkelen van een applicatie voor de iPhone die binnen drie weken afgerond moest worden, er werd tevens haastig een deal met Google gesloten om gebruik te maken van Google Maps. De deal tussen Apple en Google was op dat moment vrij logisch omdat Google Maps al een aantal jaar bestond en de bedrijven een goede relatie met elkaar hadden. Op dat moment zat immers Eric Schmidt, toen nog CEO van Google ook nog in het bestuur van Apple.

Android

De verhoudingen kwamen later pas echt op scherp te staan toen Google begon met het ontwikkelen van een eigen mobiel besturingssysteem dat al snel in de ogen van Steve Jobs veel te veel leek op iOS. Het gebeurde in 2008 zelfs dat Steve Jobs naar het hoofdkantoor van Google reed om hierover te discussiƫren met de oprichters van Google en Andy Rubin, verantwoordelijk voor Android. Uit de biografie van Steve Jobs bleek afgelopen jaar nog dat hij zelfs had gezegd Android volledig te willen vernietigen.

In de tussentijd werd de iPhone populairder en de kaartenapplicatie werd steeds belangrijker, bestuursleden van Apple begonnen zich toen ook steeds meer te ergeren aan de hoeveelheid gegevens over gebruikers die weer naar Google werden gestuurd.

In 2009 werd er besloten door Steve Jobs mede vanwege de oplopende spanning met Google om langzaam te gaan starten met de ontwikkeling van een eigen kaartendienst. Diverse bestuursleden wilden op dat moment ook al onder de samenwerking met Google uit mede omdat Google een aantal features niet wilde doorvoeren in de applicatie voor iOS terwijl deze al wel standaard aanwezig waren in de Google Maps applicatie voor Android.

Google Maps voor iOS

Hoewel Google wel wist dat Apple uiteindelijk met een eigen applicatie zou gaan komen had het bedrijf geen idee dat het dit jaar al zou gaan gebeuren omdat de bestaande overeenkomst nog meer dan een jaar doorliep. Inmiddels zou Google druk bezig zijn met het ontwikkelen van Google Maps voor iOS, de verwachting is dat de applicatie nog voor het einde van het jaar uitgebracht zal worden. De applicatie van Apple werkt in ieder geval nog niet naar behoren en afgelopen vrijdag kwam er zelfs een officieel excuus van Apple.

Via: nu.nl