Google Maps haalt spookeiland Sandy Island van de kaart

Op diverse kaarten, in verschillende oudere edities van de Times Atlas of the World en ook in Google Maps en Google Earth is tussen Australië en Nieuw-Caledonië een klein eiland van ongeveer 25 kilometer in lengte genaamd Sandy Island te vinden. Echter blijkt in werkelijkheid het kleine eiland geheel niet te bestaan en tevens ook nooit bestaan heeft.

Eerder deze maand gingen Australische onderzoekers op pad om het eiland te gaan zoeken maar vonden op de aangegeven locatie geheel geen eiland maar alleen maar water waarmee het mysterie definitief is opgelost, het was op de betreffende locatie zelfs 1,4 kilometer diep waardoor het onmogelijk is dat het eiland ooit heeft bestaan. Dr. Maria Seton, leider van het Australische onderzoeksteam geeft aan het bizar te vinden en te willen gaan onderzoeken hoe het eiland ooit op verschillende kaarten terecht is gekomen.

Verwijzingen naar Sandy Island waren er al in het jaar 1972 en het eiland verscheen sinds dat moment telkens op diverse kaarten, in de editie van de Times Atlas of the World uit 1999 werd het eiland al weggelaten maar in andere atlassen bleef het eiland wel gewoon bestaan. Waarschijnlijk gaat het een menselijke fout die dus ook is doorgekomen in Google Maps en in Google Earth. In de kaartweergave van Google Maps was het eiland ook te zien maar inmiddels niet meer, door over te schakelen op de satellietweergave is het eiland nog wel te zien. "The world is a constantly changing place, keeping on top of these changes is a never-ending endeavor" aldus Google over het niet bestaande eiland.

Lees meer over: , ,