Google logo: The Wan Brothers, “The Monkey King”

Google Doodle:

Doodle categorie: TV, Film: Overig

Vandaag gaat Google weer los met op diverse homepages van de zoekmachine een geanimeerd logo geplaatst. Het logo staat in het teken van de gebroeders Wan Guchan en Wan Laiming, bekend als de "The Wan Brothers" die op 18 januari precies 112 jaar geleden werden geboren in China. Wan Laiming en Wan Guchan waren samen met hun twee broers Wan Chaochen en Wan Dihuan de eerste animatiefilmmakers in China.

Tie Shan Gong Zhu

Nadat hun eerste korte animatiefilm, "Uproar in the Studio" werd uitgebracht in 1926 domineerden zij de Chinese markt op het gebied van animatie voor enkele decennia. In 1941 waren de broers verantwoordelijk voor de lange animatiefilm "Tie Shan Gong Zhu", de eerste avondvullende tekenfilm uit Azië en op dat moment pas de twaalfde wereldwijd.

Wan Guchan overleed op 7 oktober 1997 en Wan Laiming overleed op 19 november 1995 in Shanghai. Wan Chaochen werd geboren in 1906 en overleed in 1992. De officiële geboortedatum evenals de sterfdatum van Wan Dihuan is niet bekend.

Logo

In het logo is Sun Wukong te zien, beter bekend als de Apenkoning oftewel The Monkey King. De Apenkoning is een figuur uit de Chinese mythologie, die centraal staat in veel legendes en volksverhalen. De gebroeders Wan gebruikten de Apenkoning in hun film "Havoc in Heaven" die weer is gebaseerd op de roman "De reis naar het westen".

Werkende kopie

Zoals gezegd betreft het een geanimeerd logo en elk onderdeel doet iets anders. Klik bijvoorbeeld op de apenkoning zelf of de stok en de animatie zal afspelen. Hieronder zie je een video van de doodle in actie, een werkende kopie van het logo is hier te bekijken.

Lees meer over: ,