Google logo Keith Haring, Amerikaans kunstenaar

Google Doodle:

Vandaag eert Google wereldwijd op diverse homepages van de zoekmachine Keith Haring, een Amerikaans kunstenaar geboren op 4 mei 1958 in Reading een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij zou vandaag precies 54 jaar zijn geworden.

De kunst gemaakt door Keith Haring wordt doorgaans popart genoemd maar daarnaast worden ook de termen graffiti-art en moderne kunst gebruikt. Op jonge leeftijd ontstond zijn liefde voor tekenen al en zijn vader die een soort stripverhalen tekende was een belangrijke bron van inspiratie. Door boeken en musea maakte hij kennis met moderne kunst en het werk van Andy Warhol (in 2002 geëerd door Google) beïnvloedde hem.

New York

In 1976 had hij in Pittsburgh, nadat hij de Ivy School of Professional Art had verlaten zijn eerste belangrijke tentoonstelling en rond dat moment werd ook zijn stijl duidelijk: abstracte figuren die oneindig in elkaar vallen, en die enorme ruimtes kunnen vullen.

Toen hij 19 jaar was verhuisde hij naar New York waar hij een beurs voor een studie aan 'The School of Visual Arts' kreeg. Het was hier in de metro waar hij de kunst in de graffiti op de muren ontdekte, een nieuwe bron van inspriatie. Hij ontwikkelde tijdens zijn schoolperiode een geheel eigen stijl, Haring maakte krijttekeningen in de metro op lege billboards, maakte tekeningen op straat en kreeg steeds meer bekendheid.

Hij exposeerde in 1982, met schilderijen, beelden, beschilderde stukken doek en on-site werk de belangstelling was groot en in de jaren hierna exposeerde hij wereldwijd.

32 jaar

Keith Haring werd slechts 32 jaar oud, hij kreeg in 1988 te horen dat hij Aids had en overleed aan de gevolgen van de ziekte op 16 februari 1990 in New York. Een jaar voor zijn dood richtte hij de Keith Haring Foundation op ter ondersteuning van goede doelen gerelateerd aan de ziekte en ter bescherming van zijn ideeën en zijn kunst.

Een groot aantal andere doodles in het teken van kunstenaars bekijk je hier. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles.

Lees meer over: ,