Google logo in het teken van de Notenkraker

Google Doodle:

Vandaag op de homepage van Google in diverse landen is een logo te zien dat in het teken staat van De Notenkraker, een ballet uit 1892 op muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De doodle is echter niet te zien op de Nederlande homepage van de zoekmachine. De oorspronkelijke choreografie, gebaseerd op een sprookje van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann, was van Marius Petipa en Lev Ivanov. De Notenkraker speelt rond de kerstboom en is ook geschikt voor kinderen, het stuk wordt vaak rond kerstmis uitgevoerd.

De Notenkraker gat over het meisje Clara Staalboom en begint op kerstavond. Op deze avond zijn diverse mensen op bezoek waaronder de heer Drosselmeijer waarvan ze een notenkrakerpop krijgt. Haar broertje Frits krijgt een soldatenpak met zwaard. Nadat alle gasten zijn vertrokken gaat Clara slapen en in haar droom komt de notenkrakerpop tot leven en verandert hij in een prins. De prins en Clara raken verliefd maar de prins heeft een grote vijand en dat is de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. Clara wil de prins graag helpen maar weet niet hoe.

De Notenkraker en Clara vechten tegen de muizen waardoor ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden waar ze de sneeuwkoningin en de suikertaartfe ontmoeten. De suikertaartfee neemt het tweetal mee op een magische reis naar Spanje, Arabië, China, Rusland en als laatste Griekenland. Nadat beiden weer uit de toverlantaarn komen gaat de Notenkraker direct op zoek naar de Muizenkoning en daagt hem uit. Als ze even aan het vechten zijn wordt de Notenkraker geraakt en is hij te zwaargewond om verder te vechten. Maar dan komt daar het broertje van Clara, Frits gekleed in zijn gekregen soldatenpak met zwaard en hij gaat vechten tegen de Muizenkoning en weet te winnen.

Nadat de Muizenkoning dood blijkt te zijn verandert de Notenkraker weer in een prins en samen dansen ze pas de deux en een liefdesdans. Dan wordt Clara wakker en rent ze snel naar haar notenkrakerpop en ziet dat hij weer een pop is, ze had alles gedroomd.

1892

De voorstelling moest de belangrijkste attractie worden van het winterseizoen 1891 / 1892 maar Tsjaikovski en Marius Petipa zaten met de opdracht in hun maag. Het lukte uiteindelijk Tsjaikovski niet om het balletstuk af te krijgen en daarom werd de première een jaar uitgesteld. De Notenkraker was voor het eerst te zien op 18 december 1892 in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg maar werd na veertien voorstellingen al niet meer uitgevoerd. Recensenten hadden op dat moment geen goed woord over voor het stuk.

Het duurde tot 1934 toen de Notenkraker werd opgevoerd in Londen, dit was voor de eerste keer in het Westen. In 1940 werd de Notenkraker opgevoerd in de Verenigde Staten en inmiddels is het een traditioneel kerstuitje geworden, dit mede dankzij Walt Disney die muziek van Tsjaikovski gebruikte voor de tekenfilm Fantasia die in 1941 uitkwam. De Notenkraker wordt tegenwoordig door meer dan vijftig balletgezelschappen uitgevoerd. In 1996 bracht Het Nationale Ballet een nieuwe Hollandse Notenkraker en Muizenkoning.

Tsjaikovski en het Zwanenmeer

Zoals hierboven aangegeven is de Notenkraker een ballet op muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Op 7 mei 2010 plaatste Google een doodle vanwege de geboortedag van Tsjaikovski die op 7 mei 1840 werd geboren in Votkinsk in Rusland. In het logo toen geplaatst werd het Zwanenmeer uitgebeeld, net als de Notenkraker een ballet van de choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov op de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Lees meer over: , ,