Google logo: 21 juli Belgische Nationale Feestdag

Google Doodle:

Google heeft vandaag op de Belgische homepage een speciaal logo geplaatst vanwege de nationale feestdag die jaarlijks op 21 juli valt. Het is voor de vierde keer dat Google deze dag met een logo viert en dit jaar doet de zoekmachine dit met diverse lekkernijen zoals mosselen, frieten (inclusief vlaggetje), chocolade en een wafel met aardbeien.

Leopold van Saksen-Coburg-Gotha

Het land viert op deze dag dat de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. Na de Belgische Revolutie die leidde tot onafhankelijkheid in 1830 werd door het Nationaal Congres besloten van België een koninkrijk te maken en dit congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gothaleg uit tot de eerste Koning der Belgen. Hij kwam per boot van Engeland aan in Calais om vervolgens per koets door te gaan naar De Panne. Daarna trok hij verder door het land richting Brussel waar hij op 21 juli 1831 op het Koningsplein de grondwettelijke eed aflegde.

In eerste instantie werd besloten op 19 juli 1831 door het Nationaal Congres om de onafhankelijkheid te vieren gedurende drie dagen op het moment van de verjaardag van de gevechten van september 1830, waarbij het Nederlandse regeringsleger uit Brussel werd verjaagd. Echter in 1880 waren de banden met Nederland weer hersteld en daarom en vond men het niet langer gepast om nog op triomfantelijke wijze deze gebeurtenissen te herdenken. Zodoende werd besloten om de datum te wijzigen in de derde zondag van augustus plus de twee dagen erna. Het duurde tot 1890 toen de datum werd vastgelegd op de verjaardag van de eedaflegging van Leopold I, mede door het gegeven dat de dagen in augustus niet zo succesvol waren omdat deze midden in de vakantieperiode vielen.

Vandaag zijn er onder andere in Brussel allerlei festiviteiten, vooral in en rond het Warandepark, op de Zavel en op het Poelaertplein. De dag eindigt met vuurwerk.

De andere drie Doodles in het teken van de nationale feestdag bekijk je hier. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,