Google laat je zoekresultaten verbergen zonder extensie

Eerder dit jaar kwam Google met een extensie voor browser Chrome om zoekresultaten te verbergen. Na het installeren van de extensie worden er linkjes geplaatst achter de zoekresultaten om de betreffende website te blokkeren zodat er in de toekomst geen resultaten van deze website meer naar boven komen.

Om nu iedereen meer controle te geven over de zoekresultaten die in beeld komen heeft Google besloten vergelijkbare functionaliteit als de extensie geeft standaard beschikbaar te maken in de zoekmachine. Je hebt dan dus geen extensie meer nodig om bepaalde zoekresultaten te blokkeren maar een Google account is wel vereist.

De optie doet denken aan het eerder vervallen SearchWiki. SearchWiki had onder andere de mogelijkheid om specifiek een zoekresultaat te verbergen met daarnaast de mogelijkheid om zoekresultaten opnieuw te rangschikken.

Beschikbaarheid

Vandaag en morgen wordt de nieuwe functie uitgerold op Google.com en is alleen zichtbaar voor gebruikers met Google Chrome 9 of hoger, Internet Explorer 8 of hoger en Firefox 3.5 of hoger. Eerst komt de mogelijkheid dus nog niet naar Google.nl maar dit zal ongetwijfeld op termijn gaan volgen naargelang het succes van de functie.

Als je een website tegenkomt die je wilt blokkeren dan doe je dit middels de link die staat achter de links "Cached" en "Similar".

Zodra je hierop hebt geklikt wordt er een bevestiging bovenaan de zoekresultaten getoond met een optie om de blokkade ongedaan te maken. Vanaf dat moment worden er geen pagina's meer getoond in de zoekresultaten van de desbetreffende website.

Mocht je een zoekopdracht uitvoeren waarbij de geblokkeerde website normaal gesproken in de zoekresultaten zou verschijnen dan wordt hiervan onderaan de zoekresultaten een melding getoond. Je ziet hoeveel zoekresultaten er zijn geblokkeerd met daarnaast de optie om de zoekresultaten van de website eventueel toch te bekijken.

Door te gaan naar de zoekinstellingen kan er een overzicht opgevraagd worden van alle websites die je hebt geblokkeerd. Bij elke website staat wanneer je deze geblokkeerd hebt met eventueel de mogelijkheid een blokkade op te heffen. Handmatig websites blokkeren kan ook op deze pagina via het veld onderaan.

Lees meer over: ,