Google laat je afbeeldingen zoeken door afbeeldingen te uploaden

Google heeft vanavond een aantal aankondigingen gedaan waaronder de toevoeging van spraakgestuurd zoeken aan de desktopversie van de zoekmachine. Naast dit waren er ook een aantal aankondigingen betreffende nieuwe features voor de afbeeldingenzoeker.

Search by Image

Het gaat om een nieuwe manier van het zoeken naar afbeeldingen. Met 'Search by Image' heb je straks de mogelijkheid om te zoeken op basis van een afbeelding, bijvoorbeeld handig op momenten dat je niet precies weet hoe je een zoekopdracht moet omschrijven.

Google maakt hiervoor onder andere gebruik van de techniek waarop Google Goggles is gebaseerd. Google Goggles is een mobiele applicatie die al sinds 2009 bestaat waarmee informatie gezocht kan worden op basis van een gemaakte foto.

Zoeken

Het zoeken op basis van een afbeelding kan op verschillende manieren.

  1. Uploaden: Als eerste kan dit door simpelweg een afbeelding te uploaden. Je klikt dan op het kleine camera'tje in het zoekveld van Google Images en vervolgens klik je op de knop 'Choose a file' om de gewenste afbeelding te zoeken op je eigen computer. Na het uploaden van de afbeelding zal Google direct gaan zoeken naar vergelijkbare afbeeldingen op basis van de afbeelding die je hebt geĆ¼pload.
  2. Slepen: Een tweede manier is door een nieuw venster van Chrome te uploaden en afbeeldingen simpelweg te slepen naar het zoekveld van de afbeeldingenzoeker. Dit werkt ook vanaf je eigen computer.
  3. URL: Als laatste kun je simpelweg de URL van een afbeelding gebruiken. Je klikt dan met de rechtermuisknop op een afbeelding op een website en klikt dan op 'Afbeeldings-URL kopieren' of 'Afbeeldinglocatie kopieren'. Daarna ga je naar Google Images, klik je weer op de camera maar klik nu op 'Paste image URL'

Extensies

Aanvullend op het bovenstaande verhaal heeft Google extensies beschikbaar gemaakt voor Google Chrome en voor Firefox om het zoeken nog makkelijker te maken. Na het installeren van deze extensie kun je simpelweg met de rechtermuisknop op een afbeelding klikken en kiezen voor de optie 'Search Google with this image' om vervolgens op basis van deze afbeelding een zoekopdracht uit te voeren. De extensie voor Google Chrome is hier te vinden, de extensie speciaal voor Firefox is hier te downloaden.

Beschikbaarheid

Google zal deze nieuwe mogelijkheden in de komende dagen wereldwijd gaan uitrollen dus het kan goed zijn dat je nog geen icoontje terugziet op de homepage van Google Images. Het is tevens zo dat de eerder genoemde extensies voor Google Chrome en Firefox niet zullen werken zolang de nieuwe functionaliteiten nog niet beschikbaar zijn.