Google+ kringen en contacten migreren tussen accounts

Een tijd geleden kondigde Google al een mogelijkheid aan om gegevens te kunnen overdragen tussen verschillende accounts, bijvoorbeeld handig in het geval van Google Apps. Ten tijde dat Google+ beschikbaar kwam was het namelijk nog niet direct mogelijk voor gebruikers van Google Apps om een profiel aan te maken op het sociale netwerk, zodoende zijn er een hoop gebruikers die sinds dat moment een apart Google+ profiel hebben aangemaakt en daarnaast dus een apart Google Apps account hebben.

Tegenwoordig kunnen ook Google Apps gebruikers een profiel aanmaken en dus is het nu mogelijk middels de tool om alle kringen en contacten over te zetten naar Google Apps.

Zodra een migratie in gang wordt gezet worden alle kringen en contacten overgezet en zal ook in de kringen van andere gebruikers het oude profiel automatisch vervangen worden door het nieuwe profiel. Kringen en contacten bevatten kringnamen, kringleden, je kring-instellingen, en alle gebruikers plus de pagina's die je hebt geblokkeerd of genegeerd.

Overdracht starten

Het overzetten van een account gaat met behulp van de vorig jaar geïntroduceerde tool Google Takeout. Takeout werd als oplossing bedacht om als gebruiker eenvoudig gegevens van de verschillende producten van Google te kunnen exporteren. Migratie kan gestart worden door Google Takeout te openen en hier op de link 'Uw Google+ connecties overzetten naar een ander account' te klikken waarna het onderstaande venster zal openen. De migratie van gegevens naar een ander account bestaat uit vier verschillende stappen: Bestemming kiezen, Aanmelden, Overdracht bevestigen, en Controleren.

Op de pagina die opent zie je aan de linkerkant het bronaccount staan, vul dan in het rechterblok het mailadres in van het account waar de gegevens naar toe overgezet moeten worden en klik op de knop Aanmelden bij dit account. Daarna ga je door naar de tweede stap en zal er gevraagd worden om het wachtwoord van het nieuwe account in te voeren.

Overdracht bevestigen

Dan zijn de eerste twee stappen al voltooid en kom je in de derde stap terecht en dit is de stap om de overdracht te bevestigen. Belangrijk is dat beide accounts dezelfde naam moeten hebben en ook belangrijk is om te weten dat als de migratie eenmaal in gang is gezet je nog maximaal 7 dagen de tijd hebt om de overdracht te annuleren. Tijdens deze periode van 7 dagen beschik je over beperkte functionaliteit op Google+ in beide accounts, zodoende kun je geen berichten delen, mensen toevoegen, verwijderen of blokkeren.

Na overdracht

In het geval dat je de overdracht door laat gaan dan zal dit maximaal 48 uur in beslag gaan nemen. Bedenk wel goed waar je mee bezig bent want achteraf de overdracht ongedaan maken is niet mogelijk, de tool om gegevens tussen accounts over te dragen mag na de migratie zes maanden niet meer gebruikt worden betreffende de beide accounts. Het is uiteraard wel zo dat het oude profiel (bronaccount) gewoon blijft bestaan na de overdracht.

Lees meer over: ,