Chromebooks van Google vanaf 15 juni in Nederland

Vanavond heeft Google twee Chromebooks ge├»ntroduceerd gebaseerd op het eerdere testmodel (CR-48) voorzien van het eigen besturingssysteem Chrome Operating System. De netbooks zijn gemaakt door Samsung en Acer en de eerste modellen zijn vanaf 15 juni beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk Nederland, Frankrijk, Duitsland, Itali├ź en Spanje. Andere landen volgen later.

Specificaties

Het apparaat van Samsung beschikt over een scherm van 12.1 Inch, de batterij gaat 8.5 uur mee en weegt 1,48 kg. Verder beschikt het apparaat over een HD-webcam met ruisonderdrukkende microfoon, twee USB 2.0-poorten en een Mini-VGA-poort. Het apparaat van Acer heeft een 11.6 Inch scherm, weegt 1,34 kg en de batterij gaat 6 uur mee, iets minder dan het model van Samsung. De notebook van Acer heeft een HDMI-poort, eveneens twee USB 2.0-poorten en een 4-in-1-geheugenkaartsleuf.

De apparaten starten in 8 seconden op waarna je direct het web op kunt. Alles is gebaseerd op internet en vrijwel niets wordt lokaal opgeslagen. Het updaten van het besturingssysteem gaat geheel automatisch net als in het geval van de browser.

KPN

Chromebooks met 3G hebben een ingebouwde sim-kaart en 1GB gratis data beschikbaar gesteld door KPN. Het gaat om Mobiel Internet Prepaid dat als voordeel heeft dat je nergens aan vastzit als je het niet gebruikt. Meer informatie hierover op de website.

Prijzen

Zoals gezegd komen de apparaten beschikbaar vanaf 15 juni en deze zijn te koop op laptopshop.nl. Op het moment van schrijven levert echter de landingspagina voor de notebooks nog een foutmelding op. Het is dan ook nog niet bekend wat de apparaten hier in Nederland gaan kosten. Wat betreft de Verenigde Staten kost de Chromebook van Samsung 429 dollar met WiFi en 499 dollar met 3G. Acer begint bij 349 dollar.

Bedrijven

Aanvullend hierop komt Google met Chromebooks voor bedrijven en voor scholen op basis van abonnementen. In dat geval is het voor een bedrijf mogelijk om een apparaat te huren voor 28 dollar per maand, voor scholen ligt de prijs op 20 dollar per maand. Het is niet bekend wat de prijs per maand in Nederland gaat worden.

Het Chromebook-aanbod voor bedrijven en onderwijsinstellingen omvat de complete hardware, besturingssysteem, updates en beheer via de cloud, plus ondersteuning. Volgens Google kunnen Chromebooks de eigendomskosten met 70 procent verlagen.

Offline

Alles is gericht op internet maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je iets met de notebook kunt op het moment dat er geen internetverbinding beschikbaar is. Daarom gaat Google de meest populaire applicaties offline beschikbaar maken, het gaat om Gmail, Google Agenda en Google Docs. Beschikbaar voor iedereen deze zomer.

Lees meer over: , ,