Google introduceert alternatief voor JPEG

Google heeft een nieuw bestandsformaat geïntroduceerd voor afbeeldingen en foto's op het web,  op dit moment bevindt het formaat zich nog in de ontwikkelfase. WebP, zoals het bestandsformaat heet moet betere compressie bieden dan JPEG. Dankzij het nieuwe bestandsformaat kan snelheidswinst worden geboekt op het internet als geheel. Met name mobiel internet zou flink profiteren van verkleining van afbeeldingsbestanden. Gezien de obsessie van Google wat betreft snelheid op het web is het dan ook geen verassing dat het bedrijf dit initiatief lanceert.

Volgens Google zou uit een test van het verkleinen van miljoen willekeurige afbeeldingen een gemiddelde afname van 39 procent blijken. Een vergelijkingssite is hier te bekijken.

De techniek zal nog niet tot snellere websites leiden zolang browsers het formaat niet ondersteunen. Google Chrome zal in ieder geval het eerste zijn, binnen enkele weken volgt ondersteuning voor het bestandsformaat. Daarnaast heeft Google al wel een Linux tool beschikbaar gesteld voor het omzetten van afbeeldingen naar het webp-formaat. Een variant voor Windows komt binnenkort beschikbaar.

Lees meer over: