Google integreert Web Speech API in Google Chrome

Google ChromeGoogle heeft een nieuwe bètaversie uitgegeven van de browser. Het belangrijkste in versie 25 is ondersteuning voor de Web Speech Api waardoor ontwikkelaars van applicaties voor de browser nu spraakherkenning kunnen gaan inbouwen.

In de toekomst zal het dus zo zijn dat je kunt gaan praten tegen applicaties om zodoende allerlei zaken uit te laten voeren. Op deze pagina is een demo te bekijken. Door de demo te openen met Google Chrome 25 zie je een invoerveld verschijnen met een microfoon rechtsboven in het veld. Na het klikken op de microfoon kun je gaan spreken en zal spraak worden omgezet in tekst. Op deze manier kun je dan bijvoorbeeld een e-mail dicteren.

Met deze versie van de browser is het tevens niet meer mogelijk voor derden om extensies stilletjes toe te voegen aan de browser. Deze wijziging werd afgelopen maand aangekondigd door Google. Tot op heden kunnen ontwikkelaars zonder expliciete toestemming van de gebruiker extensies toevoegen aan Google Chrome, het probleem is echter dat in de praktijk hier flink misbruik van wordt gemaakt. Zodra Google Chrome 25 definitief is moeten toegevoegde extensies door derden handmatig geactiveerd worden.

Downloaden van de betaversie van Google Chrome kan op deze pagina

Lees meer over: , ,