Google Instant werkt niet bij bepaalde woorden

Het is je misschien wel opgevallen gebruikmakend van Google Instant dat als je bepaalde zoekopdrachten invoert er niet altijd zoekresultaten in beeld verschijnen. In plaats daarvan zal Google een vermelding 'Press Enter to search.' tonen, na een druk op de knop verschijnen de zoekresultaten alsnog in beeld. Bijvoorbeeld zoekopdrachten met daarin 'is evil' en 'I hate' of zoekopdrachten met bepaalde groepen, bijvoorbeeld 'chinese are' worden automatisch gefilterd. Maar ook een zoekopdracht naar een nummer van Nirvana, 'Smells like teen spirit' levert standaard geen zoekresultaten op.

Op deze manier wil Google voorkomen dat tijdens het typen van een zoekopdracht resultaten in beeld komen die mogelijk beledigend zijn, etc. Maar in sommige gevallen lijkt de filter dus iets te streng te staan, ook als het om Google zelf gaat. Zo worden er tevens geen resultaten getoond als er bijvoorbeeld getypt wordt 'Google is e', 'Google suc' of 'Google is bad'. Binnen Google is er dus een lijst met verboden woorden, op het web wordt er op dit moment een vergelijkbare lijst opgesteld. Hierop staan al meer dan 250 woorden en zinnen die geen live zoekresultaten opleveren.

Op dit moment is er geen manier om de verboden woorden te omzeilen, ook het uitschakelen van de SafeSearch filter helpt in dit geval niet. Het zou wel goede optie kunnen zijn dat deze blacklist uitgeschakeld kan worden zodat degene die dat willen Google Instant volledig zonder beperkingen kunnen gebruiken.

Iets van een andere orde was een klacht in het forum van Google vanwege het tonen van bepaalde resultaten. Dit ging over het feit dat iemand die zocht naar een Amerikaanse zangeres maar door het live verversen van de zoekresultaten afbeeldingen in beeld kreeg van een Playboy model. Hij gaf aan dat als zijn baas dit had gezien hij zo ontslagen had kunnen worden al zal dit in de praktijk nog wel meevallen :-).

Lees meer over: ,