Google Instant Previews uitschakelen

Begin deze maand introduceerde Google een nieuwe functionaliteit, Instant voorbeelden. Naast de titel van elk zoekresultaat is een lichtblauw vergrootglas te zien, het klikken hierop worden previews geactiveerd voor alle zoekresultaten. Op deze manier kan er eerst een screenshot van de desbetreffende website worden bekeken voordat je deze daadwerkelijk bezoekt.

Niet iedereen is even blij met deze functie en zo zijn er al diverse klachten geplaatst op het officiële forum van Google. Het definitief uitschakelen van de functionaliteit is niet mogelijk dus de kans is groot dat, ook al wil je er geen gebruik van maken je de screenshots toch per ongeluk activeert. Maak je gebruik van Firefox of Chrome dan is daar nu een oplossing om de Instant Previews definitief uit te schakelen met behulp van een User script.

Installeren

Om dit script te gebruiken moet in Firefox eerst de Greasemonkey add-on geïnstalleerd worden als deze nog niet aanwezig is. Installeer daarna het script door hier te klikken. Gebruik in Google Chrome is iets eenvoudiger door direct het script te openen en vervolgens onderaan te klikken op de knop 'Doorgaan' om het script te installeren.

Na installatie is de functie geheel uitgeschakeld.

Weer inschakelen

Het later inschakelen kan uiteraard altijd door het script weer te verwijderen. In Firefox doe je dit door naar 'Extra' te gaan in het menu en te klikken op Greasemonkey en vervolgens op Gebruikersscripts beheren. In het venster dat opent kan het script dan verwijderd worden. In Google Chrome klik je op de moersleutel rechts bovenaan. Klik dan op Extra en kies vervolgens Extensies. Hier kan het script dan uitgeschakeld of verwijderd worden.