Google Instant gelanceerd (Streaming Search)

Zojuist heeft Google tijdens het eerder aangekondigde speciale evenement op het hoofdkantoor Google Instant geïntroduceerd, oftewel Streaming Search. Het betreft het realtime bijwerken van de zoekresultaten op het moment dat er een zoekopdracht getypt wordt zoals eerder hier besproken.

Op het moment dat de functionaliteit is ingeschakeld en je begint op de homepage een zoekopdracht te typen wordt je automatisch doorverwezen naar de pagina met zoekresultaten zonder dat je op enter hoeft te drukken. Vervolgens kun verder typen en tegelijkertijd worden de zoekresultaten live ververst en tevens verschijnen er suggesties.

In het zoekveld zelf zal je zoekopdracht op basis van voorspellingen met lichtgrijze letters worden aangevuld. Met de pijltjestoetsen kun je bladeren door de suggesties en de zoekresultaten worden in dat geval ook automatisch bijgewerkt.

Tijdbesparing

Google gaat uit van een gemiddelde tijdbesparing van 3.5 seconden per zoekopdracht als Google Instant wordt gebruikt. Een gemiddelde gebruiker deed er meer dan 9 seconden over om een zoekopdracht te typen, sommige zelfs meer dan 30 seconden.

Als alle Google-gebruikers wereldwijd gebruik zouden maken van Instant, zal dit naar verwachting een tijdsbesparing opleveren van:

  • 3,5 miljard seconden per dag
  • 58,3 miljoen minuten per dag
  • 350 miljoen uur per jaar
  • 11 uur per seconde
  • 111 jaar die alle gebruikers elke dag aan tijd besparen

Beschikbaarheid

In de komende dagen krijgt iedereen in de Verenigde Staten automatisch de beschikking over Google Instant, mits ingelogd. Volgende week volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Rusland. Google Instant werkt alleen met de browsers Google Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer 8. Later dit jaar zal Google Instant ook de mobiele versie van de zoekmachine voorzien van deze functionaliteit.

Uitproberen en uitschakelen

Het alvast uitproberen van Google Instant kan door te gaan www.google.com/instant/ Naast het zoekveld op de pagina met zoekresultaten staat overigens een knop waarmee Google Instant altijd weer uitgeschakeld kan worden. Dit kan ook via de instellingen.

Lees meer over: , ,