Google introduceert Inactiviteitsvoorkeuren voor na overlijden

Google LogoGoogle heeft een nieuwe feature aangekondigd in de vorm van Inactiviteitsvoorkeuren (Inactive Account Manager) waarmee je als gebruiker van het bedrijf kunt bepalen wat er met je eigen account moet gebeuren indien deze geruime tijd inactief is. Met de feature krijg je zo de controle over wat er met je account moet gebeuren bijvoorbeeld na overlijden.

In de configuratie kun je zelf bepalen wanneer je account kan worden beschouwd als inactief, bijvoorbeeld na drie, zes, negen of twaalf maanden. De time-outperiode begint vanaf de laatste keer dat er werd ingelogd. Vervolgens kan er aangegeven worden wat er na deze time-outperiode moet gebeuren, Google kan het account dan automatisch helemaal verwijderen maar ook kan er worden ingesteld dat gegevens moeten worden gedeeld met vertrouwde vrienden of familieleden na het verstrijken van de opgegeven periode. Het delen van gegevens met andere personen kan specifiek per product, bijvoorbeeld voor Gmail en Google+ aangegeven worden. Tevens is er een optie om voor Gmail een Automatisch antwoord in te stellen voor na het verstrijken van deze periode.

Google zal per SMS of per e-mail een waarschuwing versturen net voor het einde van de time-outperiode. Als de time-outperiode staat op drie maanden zal er een maand van te voren een waarschuwing worden gestuurd, is er gekozen voor zes of negen maanden dan zal Google twee maanden van te voren een waarschuwing versturen, is er er gekozen voor een jaar dan volgt de melding al drie maanden voor het einde van de time-outperiode.

Inschakelen

Google hoopt je als gebruiker op deze manier een goede manier te kunnen geven om het digitale hiernamaals te plannen en privacy te beschermen. Tevens geeft het bedrijf aan dat je het voor nabestaanden makkelijker maakt. De feature is uiteraard standaard uitgeschakeld, het instellen kan op hier. Hieronder een screenshot van de diverse opties.

google_inactive_account_manager