Google gevraagd om 1.2 miljoen URL’s per week te verwijderen

Google is druk met het verwijderen van links uit de zoekresultaten vanwege copyrightschending, dit blijkt uit een uitbreiding van het twee jaar geleden geïntroduceerde Transparency Report. Op de website is nu ook te zien hoeveel aanvragen er binnenkomen van organisaties om links te verwijderen vanwege copyrightschending, niet alleen de hoeveelheid aanvragen is te zien maar ook van wie deze verzoeken afkomstig zijn. De gegevens die nu op de website bekeken kunnen worden gaan terug tot juli 2011.

Voorheen bevatte het Transparency Report alleen verzoeken afkomstig van overheden, dit zijn verzoeken om juist informatie op te vragen of verzoeken om resultaten te verwijderen. Tevens is te zien in welke landen producten van Google momenteel geblokkeerd worden.

Google zegt dat het normaal is als er meer dan 250.000 verzoeken per week binnenkomen en dit is meer dan in geheel 2009. Zo ontving Google in de afgelopen maand alleen al 1.2 miljoen verzoeken afkomstig van meer dan 1000 copyrighteigenaren. Deze verzoeken hadden betrekking op links afkomstig van 24.000 domeinen. Zo is bijvoorbeeld te zien dat er van de site filestube.com bijna 44.000 URL's uit de resultaten zijn gehaald. Wat betreft copyrighteigenaren staat onder andere Microsoft in de top 5.

Over het algemeen reageert Google snel op de verzoeken, gemiddeld binnen 11 uur. Op 97 procent van alle binnengekomen verzoeken wordt actie ondernomen door Google.

Lees meer over: ,