Google gaat zoekmachine standaard versleutelen

Sinds mei vorig jaar is Google SSL beschikbaar, een versleutelde versie van de zoekmachine momenteel bereikbaar op het subdomein https://encrypted.google.com. Met Google SSL kun je als gebruiker via een versleutelde HTTPS-verbinding zoeken zodat andere partijen, zoals bijvoorbeeld een internetprovider niet mee kunnen kijken.

Ingelogde gebruikers

Google geeft aan dat het beschermen van gepersonaliseerde zoekresultaten steeds belangrijker wordt, denk aan de privacy en bijvoorbeeld het gebruik van de zoekmachine op openbare locaties als een internetcafé. Daarom zal de versleutelde versie binnen enkele weken als standaard worden ingesteld voor alle ingelogde gebruikers.

Als je ingelogd bent en de Amerikaanse versie van de zoekmachine gebruikt dan zul je merken dat je automatisch wordt doorgestuurd naar https://www.google.com. Dit is te zien in de adresbalk van de browser waar in plaats van HTTP in dat geval HTTPS staat. Als je niet bent ingelogd kun je natuurlijk ook altijd zelf naar https://www.google.com surfen.

Het is op dit moment nog wel zo dat er een aangepast logo op de homepage van de zoekmachine staat en dat de navigatie bovenaan naar andere producten van Google mist. Op de pagina met zoekresultaten missen nog de nodige filters aan de linkerkant. Het is niet duidelijk of deze zaken in de komende weken worden toegevoegd.

Statistieken

Aanvullend op het bovenstaande verhaal geeft Google aan dat producten zoals Google Analytics wel doorkrijgen dat een ingelogde bezoeker via de versleutelde versie binnen is gekomen maar dat de zoekopdracht die werd gebruikt niet wordt meegestuurd.

Detail hier is wel dat het niet kunnen meten van de gegevens alleen opgaat voor bezoekers die binnenkomen op een website via de organische zoekresultaten. Het heeft namelijk geen betrekking op AdWords advertenties. In dat geval worden de gegevens wel meegestuurd, iets wat logischerwijs niet bij iedereen in goede aarde valt.

Meer informatie hierover is te vinden op de blog van Google Analytics.

Lees meer over: , ,