Google gaat namen en profielfoto’s gebruiken in advertenties, uitschrijven doe je zo

Google gaat namen en profielfoto’s gebruiken in advertenties, uitschrijven doe je zo

Google heeft een update van de servicevoorwaarden doorgevoerd waardoor het bedrijf zowel namen van gebruikers als profielfoto's mag gaan gebruiken in onder andere advertenties, vergelijkbaar met Facebook. "Ten eerste leggen we uit hoe uw profielnaam en -foto in Google-producten kunnen worden weergegeven (in recensies, advertenties en overige commerciƫle contexten). Ten tweede herinneren we u eraan uw mobiele apparaten veilig te gebruiken. Ten derde informeren we u over het belang van het vertrouwelijk houden van uw wachtwoord." aldus de korte introductie van Google over de wijzigingen.

We willen u, uw vrienden en connecties nuttige informatie verstrekken. Aanbevelingen van mensen die u kent, kunnen ontzettend nuttig zijn. Daarom kunnen uw vrienden, familieleden en anderen uw profielnaam en foto bekijken, evenals andere content zoals de recensies die u deelt of de advertenties die u een +1 geeft. Dit gebeurt alleen als u een actie onderneemt (zoals iets een +1 geven, ergens op reageren of iemand volgen). De enigen die dit kunnen zien, zijn de mensen die u heeft geselecteerd om die content mee te delen. Op Google bepaalt u wat u wilt delen. Deze update van onze Servicevoorwaarden verandert op geen enkele manier met wie u dingen heeft gedeeld in het verleden. Ook uw controle over met wie u in de toekomst dingen wilt delen, blijft ongewijzigd.

Feedback van bekenden kan tijd besparen en resultaten voor u en uw vrienden in alle services van Google verbeteren, waaronder Zoeken, Google Maps, Google Play en in advertenties. Uw vrienden zien bijvoorbeeld dat u een album vier sterren heeft gegeven op de Google Play-pagina van de band. En de +1 die u uw favoriete plaatselijke bakkerij heeft gegeven, kan worden toegevoegd aan een advertentie die de bakkerij weergeeft op Google. We noemen deze tips gedeelde aanbevelingen. U kunt hier meer informatie lezen.

Uitschrijven

De kans is zodoende groot dat je als gebruiker in de toekomst advertenties tegen zal gaan komen met namen van vrienden die een product aanbevelen. Het bedrijf gebruikt hiervoor geen namen en profielfoto's van gebruikers jonger dan 18 jaar. Facebook doet dit met gesponsorde berichten, als gebruiker heb je hier echter geen mogelijkheid om je geheel uit te schrijven. Google geeft wel de mogelijkheid om je als gebruiker uit te schrijven.

Dit kan op deze pagina. Haal dan onderaan het vinkje weg voor de regel 'Google mag op basis van mijn activiteit mijn naam en profielfoto weergeven in aanbevelingen uit jouw kringen die in advertenties worden weergegeven' en klik dan op de knop Opslaan. Daarna zal er nog een extra popup in beeld verschijnen om je keuze definitief te bevestigen.

Meldingen

Google stelt alle gebruikers op de hoogte van de bijgewerkte servicevoorwaarden middels een blauwe balk die onder andere bovenaan op de homepage de zoekmachine is te zien.

google_blauwe_balk_voorwaarden

Daarnaast krijgen gebruikers van Google+ ook nog eens een notificatie over de nieuwe servicevoorwaarden. In de melding staat een knop naar een pagina met meer informatie. Het is direct de eerste keer dat Google op deze manier gebruikers op de hoogte stelt.

google_plus_notificatie_voorwaarden