Google+ tovert Google om in sociaal netwerk [Video’s]

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat je in de afgelopen dagen een zwarte navigatiebalk hebt gespot waarover hier al eerder berichten verschenen. Nu blijkt het zo te zijn dat deze nieuwe balk onderdeel is van een veel groter geheel namelijk Google +. Het is een nieuwe sociale laag als antwoord op Facebook die eigenlijk alles wat Google is bij elkaar brengt en omtovert in een sociaal netwerk. In het afgelopen jaar werd er in het geheim gewerkt aan het project onder leiding van Vic Gundotra, Google Senior Vice President of Social.

Google+

Google geeft aan dat het online delen 'stuk' is en met het nieuwe project een gooi wil doen om dit 'te maken'. Qua werking doet het wel aan concurrent Facebook denken. Zo zie je direct na het inloggen een nieuwsoverzicht met de laatste berichten van vrienden. Onder elk bericht de mogelijkheid om te reageren en uiteraard hier de nieuwe +1 knop. Hier heb je direct de mogelijkheid om zelf berichten te plaatsen met daarbij foto's, video's, etc.

Kringen

Aanvullend hierop bevat Google+ zogenoemde Circles, of Kringen die altijd aan de linkerkant staan. Kringen zijn groepen waarin je vrienden en andere bekenden kunt onderverdelen. Zodoende deelalleen bepaalde zaken met degene waarvoor dit relevant is.

Hangouts

Een ander onderdeel is Hangouts, ongeplande ontmoetingen op internet. Google zegt hierover: "Laat je vrienden weten dat je beschikbaar bent en ontdek wie langskomt om te videochatten. Tot we teleportatie perfectioneren, blijft dit de beste keuze."

Navigatiebalk en experimenten

Nog even terugkomend op de zwarte navigatiebalk met als codenaam 'Sandbar', deze zal worden doorgevoerd in elk Google product en krijgt straks een aantal nieuwe opties. In de afgelopen dagen zagen al steeds meer mensen deze navigatiebalk zo is te zien op Twitter. Deze balk bevat profiel informatie, notificaties en opties om content te delen. Het kan echter nog even duren voordat je zelf de nieuwe balk in beeld krijgt.

Google +1

De aankondiging van Google+ komt een dag na de aankondiging dat de +1 button wereldwijd wordt uitgerold en onder andere op Google.nl beschikbaar komt. Deze button speelt natuurlijk een belangrijke rol in het nieuwe project en zal dan ook overal opduiken net als de Like knop van Facebook. Maak je gebruik van Google+ dan wordt er ook een overzicht van al je aanbevelingen getoond zoals dit nu al het geval is op je eigen profiel. Een profielpagina komt overigens te vervallen zodra gebruik wordt gemaakt van Google+.

Beschikbaarheid

Het sociale netwerk zal nog niet direct voor iedereen beschikbaar komen maar slechts voor een handjevol gebruikers. Wel is er al een Nederlandse pagina ingericht waar een naam en mailadres kunt achterlaten om aan te geven dat je mee wilt doen aan het project.

Met de introductie rijst ook de vraag wat er met het andere sociale product, Google Buzz gaat gebeuren in de toekomst maar dit is momenteel nog niet duidelijk.

Screenshots en video's

Hieronder een aantal screenshots van Google+ evenals een reeks korte video die Google online heeft geplaatst waarin alle verschillende onderdelen van Google+, zoals Kringen en Sparks worden uitgelegd. Alle video's bekijk je hieronder.

Screenshots

Update

Meer screenshots van Google+ evenals de mobiele applicatie bekijk je hier.

Video's

The Google+ project: A quick look by Google

The Google+ project: Circles

The Google+ project: Sparks

The Google+ project: Hangouts

The Google+ project: Instant Upload

The Google+ project: Huddle

The Google+ project: Explore Settings

The Google+ project: Explore Circles

The Google+ project: Explore Sparks

The Google+ project: Explore Hangouts

The Google+ project: Explore Mobile