Google eert uitvindster Curryworst Herta Heuwer met logo

Herta Heuwer

Gisteren zag je op de Nederlandse homepage van Google nog een logo vanwege de honderdste editie van de Tour de France. Vandaag is op de Duitse homepage van de zoekmachine het volgende logo te zien en het gaat om een bijzondere doodle, namelijk een curryworst. Het is vandaag de geboortedag van de uitvindster van de curryworst, Herta Heuwer. Heuwer had een eigen snackbar in Berlijn en zij vond de curryworst in 1949 uit.

Herta Heuwer werd precies 100 jaar geleden geboren in Königsberg en zij vond de curryworst uit op 4 september 1949. Samen met de braadworst is de curryworst een van de meest gegeten worsten in Duitsland. De worst wordt gegrild, daarna in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en -saus en daarna op een kartonnen bordje geserveerd. Verschil met de braadworst is dat de curryworst niet standaard met een broodje geserveerd wordt, over het algemeen is er de keuze tussen een broodje en friet.

Overigens beweerde schrijver Uwe Timm in 1993 in een novelle nog dat de curryworst al in 1947 was uitgevonden in Hamburg waar hij deze gegeten zou hebben. Ondanks dat dit verhaal was verzonnen door de schrijver weerhield dit de burgemeester van Hamburg er niet van om in 2003 toch Lena Brücker te eren die volgens Timm de echte uitvindster was.

Sinds 2009 is er in Berlijn een speciaal museum in het teken van de curryworst. Het museum is te vinden in de buurt van de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie.

Lees meer over: ,