Google eert Julia Child, schrijfster van kookboeken en recepten

Google Doodle:

Google eert vandaag bijna op alle lokale homepages van de zoekmachine Julia Child, een Amerikaanse chef-kok, schrijfster van kookboeken en tv-persoonlijkheid. Julia Child werd geboren op 15 augustus 1912 in Pasadena, een voorstad van Los Angeles in de staat Californië. Ze is onder andere bekend van het introduceren van de Franse keuken in de Verenigde Staten met haar eerste kookboek 'Mastering the Art of French Cooking'. Het kookboek met 734 pagina's werd uitgebracht in 1961 door uitgever Alfred A. Knopf.

Het kookboek is ook in het Nederlands uitgebracht met de titel 'De kunst van het koken' gekregen, grappig genoeg dus zonder te vermelden dat het om de Franse keuken gaat.

The French Chef

In 1962 verscheen Julia op televisie in een programma over boeken op WGBH, een Amerikaanse non-commerciële educatieve zender. In het programma demonstreerde ze hoe een omelet te maken en dit zorgde voor veel enthousiaste reacties van kijkers en dit had weer tot gevolg dat ze een eigen programma kreeg genaamd The French Chef.

De eerste uitzending van haar eigen show vond plaats op 11 februari 1963 op WGBH en de show werd direct een groot succes. In totaal was het programma in de Verenigde Staten tien jaar te zien en won ze onder andere Peabody en Emmy Awards, onder andere de eerste Emmy voor een educatief programma. Hoewel Julia Child niet de eerste kok op televisie was trok ze wel de meeste kijkers dankzij haar warme stem en enthousiasme.

The French Chef Cookbook uit 1968 was het tweede kookboek dat ze uitbracht en bevatte een collectie van alle recepten gedemonstreerd in haar eigen programma. In 1971 volgde al het derde kookboek van Child, Mastering the Art of French Cooking, Volume Two. De eerste editie van het kookboek werd nog gemaakt in samenwerking met Louisette Bertholle en Simone Beck maar Louisette Bertholle werkte niet mee aan de tweede editie.

Het vierde boek van Child was voorzien van foto´s van haar eigen man en bevatte ook recepten uit het programma evenals notities gemaakt gedurende het programma.

92 jaar

Julia Child overleed op 13 augustus 2004, dus slechts twee dagen voordat ze 92 zou worden aan nierfalen in Montecito, ook een plaats in Californië. In totaal schreef ze 18 verschillende kookboeken en maakte ze verscheidene televisieprogramma's. Op 18 augustus 2004 werd een documentaire van een uur over Julia Child uitgezonden op PBS.

Overigens zoals hierboven gezegd staat het logo niet op alle homepages van de zoekmachine vandaag want in Noord-Korea wordt vandaag de onafhankelijkheid gevierd en daarom staat er op de Koreaanse homepage van Google een andere doodle.

Andere Doodles vanwege verjaardagen van schrijvers en dichters, etc. bekijk je hier. Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,