Google eert Juan Gris, Spaanse kunstschilder met logo

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Kunstenaars

Op vrijdag eert Google vrijwel wereldwijd met een logo Juan Gris, een Spaanse kunstschilder geboren op 23 maart 1887 in Madrid. Juan Gris heet eigenlijk José Victoriano González-Pérez en woonde een groot deel van zijn leven in Frankrijk.

De kunstschilder studeerde technisch tekenen aan de Escuela de Artes y Manufacturas in Madrid van 1902 tot 1904, tussen 1904 en 1905 studeerde hij schilderkunst bij José Maria Carbonero. Toen hij de leeftijd van 19 bereikte verhuisde hij naar Parijs waar hij zich liet leiden door zijn vriend en landgenoot Pablo Picasso waarvoor Google in 2002 al een logo plaatste. Het duurde tot 1911 totdat hij zijn eerste olieverfschilderijen maakte bestaande uit monochrome grijstinten en aardkleuren, vanaf 1913 werden zijn schilderijen kleurrijker.

Kröller-Müller Museum

In 2005 werd er nog een schilderij van Gris verkocht voor meer dan 8.4 miljoen dollar. Zijn werken hangen in diverse bekende musea wereldwijd zoals het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum maar zijn werken zijn ook te bewonderen in Nederland, in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Hier hangen 17 werken van de kunstschilder. Juan Gris overleed op 11 mei 1927 op slechts 40-jarige leeftijd.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,