Google eert Douglas Adams op homepage met interactief logo

Google eert Douglas Adams op homepage met interactief logo

Afgelopen vrijdag zag je nog een logo in het teken van Internationale Vrouwendag de homepage van Google, vandaag is daar de volgende doodle die volledig in het teken staat van de geboortedag van Douglas Adams. Het logo is interactief en doet een beetje denken aan de interactieve doodle die afgelopen jaar werd geplaatst op de homepage door Google vanwege Star Trek: The Original Series waarvan je hier een kopie kunt bekijken.

Douglas Adams

Douglas Adams werd geboren als Douglas Noƫl Adams op 11 maart 1952 in Cambridge in Engeland en was een bekende schrijver van sciencefictionboeken. Adams ging in de graafschap Essex naar school en ging studeren in de stad waar hij werd geboren op het Saint Johns College, een van de constituerende colleges van de Universiteit van Cambridge in Engeland waar in het verleden meer bekende personen naar toe gingen. Op het Saint Johns College in Cambridge probeerde hij zich bij de studententheatergroep Footlights, een broedplaats van televisietalent aan te sluiten maar helaas zonder succes.

Douglas Adams heeft verschillende baantjes gehad waaronder ziekenhuisbode, schoonmaker en lijfwacht. Uiteindelijk wist hij het radioproducent te worden en zelfs scriptredacteur van de serie Doctor Who. Ook werkte hij samen met Graham Chapman van Monty Python en wordt hij in de credits van een van de afleveringen daarvan vermeld.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Douglas Adams werd uiteindelijk echt bekend door zijn hoorspel en boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (HHGTTG), het verhaal is door Google verwerkt in het logo van vandaag. In de verhalen draait het allemaal om een gids, een elektronische handleiding voor de melkweg. De gids bevat informatie over vrijwel alle planeten en levensvormen binnen de melkweg en kan via een elektronische stem de bezitter hierover inlichten. Deze gids plus een aantal andere terugkerende zaken uit de verhalen zie je in de doodle.

Een werkende kopie van het logo bekijk je op deze pagina, een video van de doodle zie je hieronder. Je kunt op de gids klikken, er is een animatie te zien zodra je op het kopje koffie gaat staan met de muis en de wijzer van het apparaat links beweegt ook met de muis mee. Zoals gebruikelijk met interactieve logo's werkt ook deze niet in Internet Explorer 7 en 8. Wel werkt het logo in Google Chrome, Firefox, Opera, Safari en Internet Explorer 9 en 10.

Radiohoorspel

Het begon dus met een radiohoorspel van twaalf afleveringen waarvan de eerste aflevering werd uitgezonden in 1978 door BBC Radio 4 en daarna door de BBC World Service. De serie bestond oorspronkelijk uit zes afleveringen en wist al snel een grote schare fans te verzamelen, zodoende herhaalde BBC Radio 4 de serie twee keer in dat jaar. In 1980 werden er vijf nieuwe afleveringen gemaakt en tevens kwam er een kerstspecial waardoor het totale aantal afleveringen van de serie op twaalf kwam. Een Nederlandse versie van het radiohoorspel werd in 1980 door de KRO uitgezonden met onder andere de stemmen van Marnix Kappers, Herman van Run en Fred Rutten.

Tussen 1979 en 1984 werd het verhaal uitgebracht in een behoorlijk uitgebreide en bewerkte versie als boekenserie. In totaal verschenen er vijf boeken. De boeken worden vaak omschreven als een trilogie in vijf delen. Dit komt omdat later nadat het derde boek al was uitgegeven er nog twee aanvullende boeken werden uitgebracht. De titels waren, Het Transgalactisch Liftershandboek, Het Restaurant aan het Eind van het Heelal, Het Leven, het Heelal en de Rest, Tot Ziens en Bedankt voor de Vis en Grotendeels Ongevaarlijk.

Film, Spel en Strips

In 1981 werd er door de populariteit van de serie op de radio een zesdelige televisieserie gemaakt die tegenwoordig op DVD verkrijgbaar is. De serie werd geregisseerd door Alan J. W. Bell, de eerste aflevering werd in januari 1981 uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk. Er zou een tweede seizoen gaan komen maar door strubbelingen tussen Douglas Adams en de BBC kwam dit tweede seizoen van de serie er uiteindelijk niet.

In 2005 verscheen er een film gebaseerd op de boeken met hoofdrollen voor Martin Freeman (Love Actually, The Hobbit, The Office, Sherlock), Zooey Deschanel (New Girl), Sam Rockwell (Iron Man 2, Cowboys en Aliens, The Green Mile, Charlie's Angels), Stephen Fry (als stem) en Mos Def, een Amerikaanse rapper en acteur die ook speelde in de film The Italian Job uit 2003. De komische sciencefictionfilm werd echter geen groot succes, detail hierbij was dat het plot van de film afweek van de boeken en de radioseries.

Naast de serie en de film verscheen er in 1984 een spel waar Douglas Adams zelf aan meewerkte. In 1993 werd er in samenwerking met DC Comics een stripserie gebaseerd op het eerste boek uitgebracht. In 1994 verscheen een driedelige stripversie van het tweede boek en een driedelige stripversie van het derde boek werd in 1996 uitgebracht.

42

Er zijn een aantal zaken die telkens terugkeren in de verhalen en vandaag ook te zien zijn in de doodle van Google. Als eerste is dat het getal 42, het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles. Dit getal duikt dankzij Douglas Adams en de populariteit van de Hitchhiker's Guide to the Galaxy op de meest vreemde plekken op.

In het boek wordt er een computer met de naam Deep Thought gemaakt door een groep pandimensionale wezens die een antwoord op deze vraag willen weten. De computer weet uiteindelijk het antwoord te berekenen en komt uit op het getal 42. Echter omdat men niet weet wat de ultieme vraag nu is kan men niets met het antwoord. Adams neemt met deze grap het reductionisme en streven naar exactheid in de wetenschap op de korrel.

Handdoek

Een ander telkens terugkerend onderwerp is een handdoek, iets wat volgens de gids een transgalactische lifter altijd bij zich zou moeten hebben. Een handdoek is niet alleen handig maar heeft tevens een psychologische waarde. Niet-lifters gaan er namelijk van uit dat een lifter die vele gevaren heeft weten te doorstaan maar nog altijd wel zijn handdoek bij zich heeft iemand is waar doorgaans serieus rekening mee gehouden dient te worden.

Babelvis

Als laatste is er nog de Babelvis. Dit is een kleine gele vis die dienst kan doen als vertaler (Er bestond ooit een echte vertaaldienst Babelfish van Yahoo). Een Babelvis kan geluidsgolven en hersengolven opvangen en die doorsturen naar het spraakcentrum in het brein van een ander persoon, waarbij alles automatisch wordt vertaald naar de moedertaal van die persoon. Iemand met een babelvis kan dus alles in elke taal verstaan. Bijna alle karakters in de verhalen van Douglas Adams hebben een Babelvis in hun oor.

babelfish

Towel Day

Douglas Adams trouwde in 1991 met de advocate Jane Belson en kreeg in 1994 een dochter. Hij was tevens een groot van Apple nadat hij bij een bezoek aan Infocom in 1983 een eerste prototype van de eerste Apple Macintosh had ontdekt. Deze liefde deelde hij met zijn vriend en tevens een bekende Britse acteur Stephen Fry. Adams overleed op 11 mei 2011 op 49-jarige leeftijd in Santa Barbara in Californiƫ aan de gevolgen van een hartaanval. Sinds zijn dood is er elk jaar op 25 mei Towel Day, een verwijzing naar de gids. Het is op deze dag de bedoeling dat men altijd een handdoek binnen handbereik heeft.

In de infographic hieronder zie je waarom een handdoek bij je hebben handig kan zijn.

towel_day

Lees meer over: ,