Google eert Carlos Finlay met logo

Carlos Finlay

Op diverse homepages van Google wereldwijd is vandaag een logo te zien ter ere van Carlos Finlay, een arts en wetenschapper die voornamelijk bekend werd vanwege zijn onderzoek naar gele koorts. Carlos Finlay werd op 3 december 1833 geboren in Camagüey (toen nog Santa María del Puerto del Príncipe) in Cuba. Camagüey is een stad in centraal Cuba en na Havana en Santiago de Cuba de stad met de meeste inwoners.

Hij werd geboren als Juan Carlos Finlay y Barres en pas op latere leeftijd besloot hij om zijn naam qua volgorde te wijzigen. Hij ging in 1853 naar Jefferson Medical College in Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania en hij studeerde twee jaar later af. Daarna ging hij door met studeren in Havana en ook in Parijs, na zijn studies volledig te hebben afgerond keerde Finlay terug naar Cuba om in Havana een praktijk te openen.

Gele koorts

Carlos Finlay was de eerste in 1881 die met de theorie kwam dat het gelekoortsvirus door muggen werd overgedragen, dat is dan ook direct de reden dat er een mug in het logo is verwerkt. Een jaar later ontdekte hij dat dat muggen van het geslacht Aedes verantwoordelijk waren voor het verspreiden van het virus. Na zijn ontdekkingen volgde dan ook het advies van Carlos Finlay om de muggenpopulatie goed onder controle te houden om zodoende de verdere verspreiding van het gelekoortsvirus tegen te gaan.

Het virus komt het lichaam binnen via de speekselklieren van de besmette mug, via de regionale lymfeklierstations verspreidt het virus zich naar de rest van het lichaam. Doorgaans verloopt de ziekte subklinisch. Minder dan een kwart van de patiënten krijgt symptomen van gele koorts, de sterfte kan tot twintig procent of meer van alle patiënten oplopen. De klachten na de incubatietijd van 3 tot 6 dagen variëren van de klachten van een griepje tot Hemorragische koorts. De klachten beginnen acuut en zijn meestal hoge koorts, spierpijn, algehele malaise, hoofdpijn, misselijkheid, braken en mogelijk geelzucht.

Daarna volgt herstel, slechts een klein deel van de patiënten krijgt enkele uren tot een dag later alsnog ernstige ziekteverschijnselen. Bijna 50 procent van deze groep overleeft het niet. In Nederland is er overigens in meer dan tien jaar geen gele koorts vastgesteld.

Carlos Finlay overleed aan een beroerte op 20 augustus 1915 in Havana.

Bekijk ook het overzicht met alle geplaatst logo's door Google in oktober.

Lees meer over: ,