Amelia Earhart Google logo

Google Doodle: Amelia Earhart

Google eert wereldwijd de beroemde Amerikaanse vliegenierster Amelia Earhart met een speciale doodle. Earhart werd geboren als dochter van de jurist Edwart Earhart en Amelia Otis op 24 juli 1897 in de plaats Atchison dat ligt in de Amerikaanse staat Kansas.

Earhart voltooide in 1915 middelbare school en ging twee jaar later werken als verpleegster van militairen en sociaal werkster in de stad Boston, de grootste stad van de Amerikaanse staat Massachusetts. In 1919 vertrok ze naar New York om hier aan de Columbia University in New York te beginnen aan een studie medicijnen, ze voltooide deze studie niet en na een jaar vertrok weer terug naar haar ouders in Los Angeles.

Hoogterecord

Het keerpunt in haar leven was in 1920 toen ze voor het eerst mocht meevliegen in een vliegtuig, dit was het moment dat ze voor zichzelf besliste dat ze zelf wilde leren vliegen. In 1921 in Los Angeles begon ze met vlieglessen en al zes maanden later kocht ze met spaargeld en geleend geld haar eerste vliegtuig. Het vliegtuig was een Kinner Airstar en hiermee wist ze direct al een record te vestigen, dit was een hoogterecord voor vrouwen. Nadat haar ouders in 1924 waren gescheiden vertrok ze met haar moeder naar de oostkust, verkocht ze haar vliegtuig om zodoende een sportwagen te kunnen kopen.

Het bleef toch kriebelen en vier jaar later kocht Earhart een Avro Avian-vliegtuig waar ze eveneens direct een grote prestatie mee wist te behalen. Met het vliegtuig was ze de eerste vrouw die een intercontinentale solo-retourvlucht maakte. Vanaf die tijd bleef ze haar eigen snelheids- en afstandsrecords verbeteren, in wedstrijden en in persoonlijke stunts die werden gepromoot door George Palmer Putnam met wie ze in 1931 trouwde.

Atlantische Oceaan, Stille Oceaan en vlucht rond de wereld

In 1932 wist Earhart als eerste vrouw en als tweede persoon de Atlantische Oceaan over te steken, ze deed dit met een Lockheed Vega en dit is het vliegtuig gebruikt door Google in het logo van vandaag. De eerste die de Atlantische Oceaan overstak was Charles Lindbergh, hij deed dit in 1927. In 1935 was Earhart de eerste die de Stille Oceaan overstak en nog in datzelfde jaar vloog ze van Los Angeles naar Mexico-Stad en terug naar Newark. In 1936 kreeg ze een Lockheed 10E 'Electra' voor een vlucht rond de wereld.

Ze was op dat moment niet de eerste die een vlucht rond de wereld zou gaan maken maar haar vlucht was wel de langste met ruim 46670 kilometer. Het eerste gedeelte vloog ze van Oakland naar Honolulu op 17 maart 1937 echter het tweede gedeelte ging niet geheel naar wens. Ze kreeg een lekke band tijdens de start waardoor het toestel zwaar beschadigd raakte en de poging moest worden gestaakt. Earhart ondernam een tweede poging vanuit Miami en kwam na verschillende stops uiteindelijk uit in Nieuw-Guinea.

Vermist

Deze tweede poging ondernam ze met Fred Noonan. Het laatste gedeelte van ruim 11.000 kilometer liep geheel over de Grote Oceaan en hier ging het helaas mis voor beiden. Hun bestemming was Howlandeiland. Het probleem was echter dat beiden geen echte ervaring hadden met gebruik van radionavigatie, de frequenties die werden gebruikt waren niet geschikt voor het bepalen van de juiste richting en de ontvangst was bijzonder slecht.

Een schip van de Amerikaanse kustwacht moest radiocontact behouden en de twee naar het eiland loodsen echter na zes uur verloor het schip alle contact met Earhart en Noonan.

Een zoektocht naar het vliegtuig leverde niets op en beiden worden sindsdien vermist. In eerste instantie werd gedacht dat door brandstofgebrek het vliegtuig in zee was gestort echter stelt een onderzoeksgroep van TIGHAR dat ze een noodlanding hebben gemaakt op het onbewoonde eiland Nikumaroro waar Earhart en haar navigator zijn omgekomen.

Nieuwe zoektocht

Het mysterie is nog altijd niet opgelost. Op het eiland is wel bewijs gevonden dat Amelia Earhart en Fred Noonan hier aanwezig waren, zo werd er een potje créme gevonden evenals een rits, resten van schoenen, een flesje handlotion, een zakmes en ook menselijke botten. Echter is er nog niets bewezen en daarom gaan wetenschappers nu zoeken naar het vliegtuigwrak, ze beginnen eerst met het afspeuren van de zeebodem.

Google logo's luchtvaartpioniers

Google plaatste nog niet veel logo's in het teken van luchtvaartpioniers, de logo's tot op heden geplaatst waaronder een logo ter ere van de eerste vrouwelijke gevechtspiloot bekijk je hier. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je hier: Google Logo's.

Lees meer over: ,