Google Editions blijkt Google eBooks te zijn

Normaal gesproken lanceert Google nieuwe producten op dinsdag maar vandaag is daar een uitzondering op. Vandaag werd de nieuwe mobiele telefoon van Google gepresenteerd maar daarnaast heeft Google ook de lang verwachte online boekenwinkel online gezet. Vorige week waren er nog berichten dat de boekenwinkel er snel aan zat te komen waarmee Google onder andere de concurrentie met Amazon aangaat en straks in Nederland bijvoorbeeld met Bol.com.

Het hele verhaal rondom de winkel liep al sinds november 2009 toen Google de dienst aankondigde op de Frankfurter Buchmesse. Sindsdien werd de dienst Google Editions genoemd maar de echte naam blijkt Google eBooks te zijn.

Titels en beschikbaarheid

In totaal zijn er meer dan drie miljoen titels beschikbaar waarvan het grootste deel gratis is maar zijn er een groot aantal boeken beschikbaar die gekocht kunnen worden. Het gaat om een mix van recente bestsellers tot een groot aantal klassiekers. De boekenwinkel is eerst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar maar volgend jaar volgt een internationale lancering. Wel is het voor iedereen al mogelijk om de gratis titels te lezen.

eBooks Web Reader

Met de aanvullende Google eBooks Web Reader kunnen boeken aangeschaft, opgeslagen (in de cloud) en gelezen worden. Omdat de boeken online opgeslagen worden kunnen deze altijd en overal gelezen worden. Zodra een boek geopend wordt met de eBooks Web Reader kan er eenvoudig gebladerd of gezocht worden. Zodoende zijn boeken net zo makkelijk te openen als berichten in Gmail of foto's in Picasa.

Mobiel

Het is natuurlijk mooi als je achterover kunt gaan zitten en een boek op je iPhone / iPad kunt lezen. Daarom heeft Google applicaties met vrijwel dezelfde functies als de Web Reade voor Android, iPhone en de iPad uitgebracht. Op een iPhone (16GB) kunnen tot 8000 titels worden opgeslagen, op een iPad (32GB) gemiddeld tot 16.000 titels.

Google Books werd in 2004 gelanceerd en sindsdien heeft Google meer dan 15 miljoen boeken gedigitaliseerd afkomstig van meer dan 35.000 uitgevers, meer dan 40 bibliotheken uit meer dan 100 landen in meer dan 400 talen.