Google Drive, SkyDrive, Dropbox, iCloud en anderen

Vanwege de introductie van de opslagdienst Google Drive en de verbeteringen omtrent SkyDrive van Microsoft is er veel aandacht voor opslagdiensten. Daarom hieronder de diverse mogelijkheden en kosten van Drive, SkyDrive en Dropbox nog even op een rij.

Google Drive

Om gebruik te maken van de opslagdienst van Google is een account uiteraard vereist. Je hebt hier gratis de beschikking over 5 GB gratis opslagruimte maar tegen betaling, een vrij klein bedrag kan dit verder uitgebreid worden. Bestanden die je gaat uploaden mogen maximaal 10 GB groot zijn. Aanvullend op de online opslagdienst zijn er applicaties voor Windows, Mac en voor mobiele apparaten met het mobiele besturingssysteem Android. Ergens in de nabije toekomst zal er nog een applicatie voor de iPhone worden uitgebracht.

Extra opslagruimte kost 2.49 dollar per maand en dan krijg je 25 GB en voor 4.99 per maand krijg je 100 GB. Meer kan ook, voor 9.99 per maand krijg je 200 GB, 400 GB kost 19.99 per maand en 1 TB kost 49.99 per maand. Voor 16 TB betaal je 799.99 per maand.

Google Drive

SkyDrive

Microsoft heeft al geruime tijd een eigen gratis opslagdienst. Waar gebruikers voorheen gratis 25 GB kregen krijgen nieuwe gebruikers tegenwoordig gratis 7 GB waarmee de opslagdienst de concurrentie voorblijft. Om deze ruimte verder uit te breiden betaal je 10 dollar per jaar voor 20 GB, 50 GB extra kost 25 dollar per jaar en 100 GB kost 50 dollar per jaar. Microsoft heeft applicaties beschikbaar gemaakt voor Windows, Mac OS X Lion, iPhone, iPad en Windows Phone, officieel is er nog geen applicatie voor Android beschikbaar maar er zijn wel applicaties met beperkte mogelijkheden van derden.

Bestanden uploaden via de browser mogen maximaal 300 MB groot zijn, upload je bestanden via bijvoorbeeld de applicatie voor Windows dan is het limiet 2 GB.

Net als in het geval van Google Drive hierboven genoemd bevat SkyDrive de mogelijkheid om direct in de browser bestanden te openen zoals Office-documenten maar ook bestanden van OpenOffice, dit in tegenstelling tot Google Drive waar dit niet kan. Overigens is voor het gebruik van SkyDrive het aanmaken van een account vereist.

Microsoft SkyDrive

Dropbox

Met regelmaat genoemd als concurrent van Google en Microsoft is de opslagdienst Dropbox een waardig alternatief voor degene die zijn bestanden liever niet uploaden naar de bovengenoemde diensten. Je hebt hier als gebruiker 2 GB gratis opslagruimte maar er loopt momenteel een actie om als je andere gebruikers uitnodigt om gratis 500 MB extra te krijgen per gebruiker. Bestanden die je upload via de website mogen maximaal 300 MB groot zijn, voor bestanden die je upload via de desktop applicaties is er geen limiet.

Voor 9.99 dollar per maand of 99 dollar per jaar krijg je 50 GB extra opslagruimte, voor 19.99 dollar per maand of 199 dollar per jaar krijg je 100 GB. Als laatste is er een optie om 1 TB of meer toe te voegen aan je account, prijzen hiervoor zijn op aanvraag beschikbaar.

Het voordeel van Dropbox is dat er applicaties beschikbaar zijn voor vrijwel alle bekende platformen, dit zijn Windows, Mac OS X en Linux. Wat betreft mobiel zijn er applicaties beschikbaar voor iPhone, iPad, Android en BlackBerry, Windows Phone ontbreekt.

Dropbox

iCloud

Dan is er ook nog een opslagdienst afkomstig van Apple genaamd iCloud geïntroduceerd in juni 2011. Met iCloud sla je eveneens muziek, foto's en documenten op en beschik je hierover op diverse apparaten. Het gaat in dit geval om Windows, uiteraard Mac OS X en daarnaast iPhone, iPad en iPod touch. Logischerwijs is er geen applicatie voor het besturingssysteem Android en uiteraard is er ook geen applicatie voor Windows Phone.

Standaard krijg je 5 GB opslagruimte geheel gratis, het kost 16 euro per jaar om 10 GB extra te krijgen, 32 euro per jaar voor 20 GB en voor 80 euro per jaar krijg je 50 GB.

iCloud

Box

Dan is er nog het onbekendere Box, net als Dropbox alleen beschikbaar in het Engels. Box is eigenlijk meer gericht op zakelijk gebruik maar er is ook een mogelijkheid om gratis voor 1 gebruiker een account te openen. Standaard krijg je ook hier 5 GB gratis opslagruimte, voor 9.99 dollar per maand krijg je 25 GB en voor 19.99 krijg je 50 GB. Er is ook een Business plan en dan krijg je voor 15 dollar per maand per gebruiker 1000 GB.

Groot nadeel is hier dat bestanden slechts 25 MB groot mogen zijn, koop je extra opslagruimte dan mogen bestanden maximaal 1 GB groot zijn. Previews bekijken van bijvoorbeeld Word of PDF bestanden is hier mogelijk. Er zijn applicaties voor iPhone, iPad, Android en BlackBerry maar ook zijn er applicaties voor bijvoorbeeld LinkedIn en Microsoft Office. Daartegenover staat dat er momenteel geen desktop applicaties bestaan van Box.

Box

Wuala

Wuala is een opslagdienst beschikbaar in het Nederlands. Deze opslagdienst is afkomstig van het Franse bedrijf Lacie en heeft applicaties beschikbaar voor zowel Windows als Mac als voor Linux maar ook voor iPhone en Android. BlackBerry en Windows Phone ontbreken. Je krijgt hier net als bij bijvoorbeeld Google Drive gratis 5 GB opslagruimte, voor 20 GB extra bestaal je hier 29 euro per jaar, 50 GB kost 69 euro per jaar en 100 GB kost 119 euro per jaar. Wuala heeft automatische back-ups en versiebeheer en net als bij andere diensten kunnen bestanden gedeeld worden.

Wuala

Bestanden delen

De bovenstaande diensten zijn meer gericht op permanente opslag al kun je ook eenvoudig deze bestanden delen met anderen. Er zijn ook websites die echt gericht zijn op het alleen delen van grote bestanden en niet zozeer op het opslaan in het geval van de bovenstaande diensten. In dat geval kun je bijvoorbeeld terecht bij het Nederlandse WeTransfer. De dienst is geheel gratis en registratie is niet nodig. Na het uploaden van een bestand blijft deze 2 weken staan, een 'transfer' mag maximaal 2 GB groot zijn.

Een website vergelijkbaar met WeTransfer is RapidShare. In het geval van RapidShare is registratie wel vereist maar dit is gratis. Na registratie maakt het niet uit hoe groot de bestanden zijn die je gaat uploaden en daarnaast is de ruimte ook onbeperkt. Echter als er na 30 dagen geen activiteit is geweest worden de bestanden automatisch weggegooid.

Voordelen

Al met al heeft nieuwkomer Google Drive diverse voordelen vergeleken met andere opslagdiensten maar qua gratis opslagruimte en extra opslagruimte is SkyDrive het beste. Bijkomend voordeel van Google maar ook van Dropbox is dat extra opslagruimte per maand opgezegd kan worden, bij Microsoft en iCloud betaal je per jaar.

Een voordeel van Google Drive en Microsoft SkyDrive is dat de diensten zijn gekoppeld aan een account waar nog meer producten aan gekoppeld zijn en als laatste zijn zowel Google Drive, SkyDrive als iCloud van Apple beschikbaar in het Nederlands. Vanwege verregaande integratie kunnen Apple gebruikers eigenlijk het beste terecht bij iCloud.