Google Drive nu beschikbaar

Geruchten over Google Drive doken in de afgelopen jaren diverse keren op en vooral de laatste tijd waren er een hoop berichten over de opslagdienst van Google maar nu is het moment daar dat de nieuwe opslagdienst daadwerkelijk is gepresenteerd.

De nieuwe opslagdienst is de nieuwe plek om bestanden zoals documenten, foto's en video's te bewaren en te delen, met aanvullende applicaties is het idee dan dat je altijd en overal op elk apparaat de beschikking kunt hebben over je eigen bestanden. Tevens kunnen foto's direct toegevoegd worden aan berichten op Google+ en binnenkort wordt het mogelijk om bestanden van Drive toe te voegen aan e-mailberichten binnen Gmail.

Zoals al in eerdere berichten naar voren kwam krijg je als gebruiker 5 GB gratis opslagruimte, dit is 3 GB meer dan bij bijvoorbeeld DropBox en 2 GB minder dan bij SkyDrive, de gratis opslagdienst van Microsoft. Extra opslagruimte is er tegen betaling, voor 2.49 dollar per maand krijg je 25 GB en voor 4.99 dollar per maand krijg je 100 GB.

Mijn schijf

Google Drive kan ingeschakeld worden op drive.google.com en daarna kom je terecht in het overzicht met al je bestanden. Heb je eerder bestanden geüpload naar Google Docs dan zie je deze hier direct terug. Links staat een knop 'Maken' om nieuwe documenten, spreadsheets en presentaties aan te maken maar ook maar je hier nieuwe mappen.

Rechtsboven een knop om de bestanden in het overzicht te sorteren en een knop om over te schakelen op een rasterweergave. Door op de knop met het tandwieltje te klikken komen de instellingen van Google Drive in beeld. Hier kan de weergavedichtheid bepaald worden, kun je applicaties beheren, uploadinstellingen, sneltoetsen, etc.

Software

Op dit moment zijn er applicaties beschikbaar voor Windows, Mac OS X en apparaten met het mobiele besturingssysteem Android. Applicaties voor iPhone en iPad volgen in de toekomst, wanneer is nog niet duidelijk. Kijkend naar de software voor Windows werkt dit op een vergelijkbare manier als de software die Microsoft gisteren uitbracht voor SkyDrive.

Na het downloaden van de applicatie zal er tijdens de installatie gevraagd worden om in te loggen met je Google account. Vervolgens zal er lokaal een map 'Google Drive' aangemaakt worden, door bestanden hierin te slepen worden deze geüpload. Tevens wordt er een icoon toegevoegd aan het systeemvak. Door met de rechtermuisknop hierop te klikken kan Google Drive online worden geopend evenals de lokale map.

Externe partijen

Zoals al duidelijk was werkt Google samen met een aantal derde partijen om bepaalde functionaliteiten toe te voegen aan Google Drive. Denk aan de mogelijkheid om op Drive te faxen, video’s te bewerken en website mockups te creëren. Deze aanvullende applicaties zijn te vinden in de Chrome Web Store waar ze vervolgens geïnstalleerd kunnen worden.

Lees meer over: , ,